POBOLjŠATI ODNOSE LOKALNIH ZAJEDNICA IZ IZRAELA I REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

POBOLjŠATI ODNOSE LOKALNIH ZAJEDNICA IZ IZRAELA I REPUBLIKE SRPSKE


Tročlana delegacija Federacije lokalnih zajednica Izraela, u okviru zvanične posjete Savezu opština i gradova Republike Srpske (SOGRS) posjetila je danas Bijeljinu. Planom posjete predviđeno je da poslije Bijeljine posjete Banjaluku. 

U svojstvu domaćina današnjem sastanku u Bijeljini su prisustvovali Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Petrović, potpredsjednik Saveza i gradonačelnik Bijeljine i Aco Pantić, generalni sekretar Saveza. 

Delegaciju iz Izraela predvodi gradonačelnik grada Modina Haim Bivas koji je ujedno i predsjednik Federacije lokalnih zajednica Izraela.

-Prije 12 godina sam prvi put došao u Republiku Srpsku. Tada smo uspostavili saradnju sa Banjalukom i ta saradnja postoji do današnjeg dana. Ovom posjetom želimo da postavimo temelj za buduću čvršću saradnju lokalnih zajednica iz Republike Srpske i Izraela. U oktobru 2021. godine ćemo u Izraelu organizovati Međunarodnu konferenciju saveza lokalnih zajednica iz cijelog svijeta i tada ćemo sa SOGRS-om potpisati Memorandum o saradnji. Taj dokument bi trebao biti osnova još boljih odnosa između opština i gradova naše dvije zemlje“, rekao je gradonačelnik Bivas.



Cilj posjete je uspostavljanje saradnje između Federacije lokalnih zajednica Izraela i Saveza opština i gradova Republike Srpske, razmjena iskustava i dobrih praksi funkcionisanja lokalne samouprave, sa namjerom da se u narednom periodu potpiše i memorandum o saradnji između dvije asocijacije.

-Današnji sastanak smo iskoristili za predstavljanje mogućnosti za ekonomsku saradnju lokalnih zajednica iz Republike Srpske i Izraela. Mi smo upoznati sa fascinantnim uspjesima izraelske privrede i poljoprivrede kao i sa njihovim odnosom prema izazovima koje je donijela pandemija virusa korona. Gradska administracija grada Bijeljine je iskazala spremnost za bratimljenje sa sličnom lokalnom zajednicom iz Izraela kako bismo imali priliku prepisati sve dobre prakse koje Izraelci već godinama primjenjuju. Predstavili smo naše prednosti koji se tiču geotermalnih potencijala, povoljnih poljoprivrednih uslova, razvijene gasovodne infrastrukture te planirane izgradnje autoputa kao i da Grad Bijeljina ima BFC (Business Friendly Community) standard koji svjedoči o povoljnom okruženju za razvoj privrede u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

U okviru današnje posjete gosti su u Muzeju Semberije pogledali elektronsku postavku izložbe "Jevreji u Bijeljini" i posjetili Jevrejsko groblje u Bijeljini.

Gradonačelnik Modina, Haim Bivasa je 2016. godine od strane tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika odlikovan Ordenom časti sa zlatnim zracima, zbog njegovog doprinosa njegovanju prijateljskih odnosa Srpske i Izraela.

Semberija info - I. Gutić