Svetom arhijerejskom liturgijom započelo zasjedanje Sabora SPC :: Semberija INFO ::

 

Svetom arhijerejskom liturgijom započelo zasjedanje Sabora SPC


BEOGRAD- Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u sasluženju sa otečastvenih arhijereja služi svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu, čime je započelo redovno godišnje zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), koje okuplja vladike iz zemlje i inostranstva.

Nakon bogosluženja slijedi radni dio, zatvoren za javnost, na kojem se donose odluke iz života Crkve, ali često i zauzimaju stavovi koji i imaju političku težinu.

Patrijarh Porfirije prvi put predsjedava Saboru, a radni dio Sabora će, kako je najavljeno, zbog epidemiološke situacije biti održan u kripti hrama, umjesto u Patrijaršiji, kako je bilo uobičajeno.

Zasjedanje počinje na praznik Svetih Ćirila i Metodija, Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save na Vračaru koju će služiti patrijarh uz sasluženje arhijereja.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tijela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mjesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Stanje na Kosovu i Metohiji i bezbjednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije „u opasnosti“.

Priština, naime, traži da se promijeni zemlja porijekla gdje su ovi spomenici zavedeni, a ponovo su izrazili spremnost pristupanja toj organizaciji UN, što im do sada nije pošlo za rukom.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvrnuti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

 Ustoličenje Njegove svetosti patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji, koje je trebalo da se održi danas, odgođeno je zbog epidemioloških mjera.

Tanjug / Srna / Glas Srpske