DOSIJEI O ZLOČINIMA OVK PROCURILI IZ PRIŠTINE :: Semberija INFO ::

 

DOSIJEI O ZLOČINIMA OVK PROCURILI IZ PRIŠTINE


Dosijei o zločinima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ najvjerovatnije su procurili iz takozvanog kosovskog ministarstva spoljnih poslova, na čijem čelu je rođaka bivšeg premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, smatra beogradski advokat Toma Fila.

Fila, koji je bio branilac mnogih Srba u Haškom tribunalu, naveo je da su srpske institucije dostavile svoja saznanja Specijalizovanom sudu u Hagu, a onda su oni materijale poslali takozvanom ministarstvu spoljnih poslova Kosova na čijem je čelu Meliza Haradinaj Stubla, rođaka Ramuša Haradinaja.

- Na ovoj putanji dosijei su "skrenuli" i procurili u javnost - pojasnio je Fila za "Večernje novosti", te napomenuo da je takozvano ministarstvo spoljnih poslova u Prištini imalo uvid u sva dokumenta.

On je dodao da su dokumenta, koja su procurila, uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, a da su njihovim objelodanjivanjem Albanci htjeli da pošalju poruku da Srbi lažu i da onima čija se imena pominju kao potencijalni svjedoci poruče da će se sa njima obračunati.
Fila je naveo da je jedan dio dokumenata dat tokom Vlade Zorana Đinđića, da je ono što se ticalo zločina OVK uglavnom nestajalo, a dokumentacija protiv Srba je čuvana.

- Nikada nisu vratili materijale o zločinima OVK. Plaćenici su sklanjali dokumentaciju u ime Šiptara, a najbogatiji je bio Bedžet Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova - rekao je Fila.

Advokat Tomislav Višnjić, koji je takođe zastupao Srbe u Haškom tribunalu, rekao je da "ima više nivoa dokumentacije i da je moglo da procuri ono što su dobili iz srpskog tužilaštva, možda i iz Haškog tribunala, a ima i dokumentacije koju su prikupljali Euleks i Kfor".

On je napomenuo da zaposleni u Tužilaštvu imaju pristup dokumentaciji, svako ima svoj dio materijala koji obrađuje i na kojem radi.

- Može da procuri i preko biroa za prevođenje. Oni koji su uhapšeni su koristili tu dokumentaciju da `pritisnu` svedoke i da pokažu da sud ne može da ih zaštiti. Jedan albanski advokat je rekao da su u pitanju izjave svedoka i da većina njih laže, čime im je poslao poruku da promene svoje iskaze - naveo je Višnjić.

On je podsjetio na slučaj curenja dokumenata u Ruandi, čije je zločine procesuirao Tribunal u Hagu, te da je krajem devedesetih pronađena gomila papira na pijaci u Ruandi sa izjavama zaštićenih svjedoka, gdje su prodavci koristili tajne podatke da umotavaju robu koju prodaju.

Specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti, autor izvještaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, rekao je ranije da je Haški tribunal uklonio dokaze koji su sakupljeni na terenu u vezi sa "žutom kućom".

(SRNA)