PROŠLO JE 18 ČASOVA, KAKO NAZAD U SRBIJU? :: Semberija INFO ::

 

PROŠLO JE 18 ČASOVA, KAKO NAZAD U SRBIJU?


Istekao je rok koji je Krizni štab predložio za povratak srpskih državljana iz inostranstva. Šta to znači za naše građane koji tek planiraju da se vrate?

Svi oni koji od sada pa nadalje pređu granicu biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom, koji se uvodi radi sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Pri prelasku granice dobiće zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocene na kovid 19, koji je dostupan na sledećoj adresi https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ .
Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid-ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu. Ovo znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid-ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva. Ovim se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom u redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid-ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na kovid 19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune digitalni upitnik treba da telefonom pozovu institut ili zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Situacija na granici sa Hrvatskom regularna, povećan intezitet na Gostunu

Na graničnom prelazu Batrovci situacija je regularna bez većih zastoja i gužvi. Vozila na prelaz čekaju između 15 i 20 minuta.

Na graničnom prelazu Gostun intenzitet saobraćaja je povećan, a građani su ozbiljno shvatili odluku Kriznog štaba o povratku u Srbiju.

(B92)