ŠKOLA NOVINARSTVA - JELENA TOŠIĆ: Šta nam ovo mlade steže, da l’ su krive nove mreže? :: Semberija INFO ::

 

ŠKOLA NOVINARSTVA - JELENA TOŠIĆ: Šta nam ovo mlade steže, da l’ su krive nove mreže?


Šta nam ovo mlade steže, da l’ su krive nove mreže?

Nedovoljno lepa.
Suviše gojazna. 
Prenizak. 
Asocijalni čudak.

Za ove smele i nadasve opasne ocene i procene prvenstveno mladih u društvu, odgovorne su socijalne platforme. Zapravo, njihovo neprikladno korištenje pod okriljem selektivne slobode govora, a samim tim i uvreda i prava na iznošenje neprijatnosti o korisnicima.

Kako su i zbog čega društvene mreže postale “hram” netolerancije i diskriminacije svih vrsta - na osnovu izgleda, pola, rase, starosti, religije, stavova ili, sve češće, položaja u društvu? Odgovor je jednostavan: nedostatak posledica i pravnih rešenja, koji bi trajno predupredili ili bar smanjili stopu incidenata izazvanih digitalnim maltretiranjem. Umesto toga, postalo je gotovo uobičajeno saznati za tragedije, pri kojima mladi životi nestaju i gase se, nedovoljno snažni da na svojim leđima ponesu sav pritisak ove surove internet zajednice. Svedoci smo senzacionalističkih novinskih naslova i pompeznih televizijskih vesti, iza kojih se, kao razlog samoubistava još uvek nezrelih i neiskusnih omladinaca, navode uvrede na račun fizičkog izgleda, govora ili drugih različitosti kojima odudara od prototipa pripadnika jedne socijalne skupine, a koje se u punoj meri afirmišu putem društvenih mreža. Deca tako stiču utisak da nisu dovoljno dobra, da je problem u njima i da je rešenje tog problema, dalje, upravo u odlasku sa ovog sveta. Užasna spoznaja! Netačna, pre svega.

Zbog toga je od ogromnog, krucijalnog, egzistencijalnog značaja da razgovaramo sa mladima, da ih uvek iznova i iznova podsećamo da su dovoljni i vredni, da su posebni i najbolji baš takvi kakvi jesu, te da nijedan digitalni narativ ne može i nikada neće moći da naruši njihovu autentičnost kao istinsko bogatstvo i prednost.

Jelena Tošić II6
JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina 


Jelena Tošić
Poljoprivredna i medicinska škola
Bijeljina II 6

OBRAZOVANjE:

 JU OŠ „Knez Ivo od Semberije“- Osnovna škola – Bijeljina

( nosilac diplome ,,Vuk Karadžić“)

DODATNA ZNANjA I AKTIVNOSTI:

 Strani jezici: Engleski i Francuski (aktivno),
 Takmičenje iz francuskog jezika –treće mjesto na republičkom nivou,
 Redovno učešće na literarnim i pjesničkim konkursima.

LIČNI PODACI:

 Datum rođenja: 14.07.2007. godine,
 Mjesto prebivališta: Bijeljina