Hram besmrtnih junaka :: Semberija INFO ::

 

Hram besmrtnih junaka


U krugu bijeljinske kasarne smještena je jedinstvena crkva, spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, koja je prvi obnovljeni vojni vojni hram u sklopu neke od kasarni Vojske Republike Srpske. Tokom septembra 2016. godine hram je proglašen istorijskim spomenikom od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, a povod za pisanje teksta je 30 godina od njegove prve obnove.
 
U Ljetopisu ovog hrama zabilježeno je da su prva bogosluženja u toj bogomolji vršena već u prvim danima nakon oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu, 10. novembra 1918. godine. Pripada Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj i jedna je od dvije vojne crkve na teritoriji Republike Srpske. U Ljetopisu hrama zapisano je da ga podižu borci Vojske RS sa namjerom da sačuvaju vječnu uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule saborce koji dadoše živote, braneći Otadžbinu i vjeru pravoslavnu. Hram je prvi put obnovljen 1994/95. godine zalaganjem Episkopa zvrorničko-tuzlanskog gospodina Vasilija. Nakon druge obnove novi ikonostas izradili su stolar Jeremija Nikolić iz Ljeljenče i drvorezbar Momčilo Vuković iz Patkovače. Nove ikone za ikonostas, u vizantijskom stilu, naslikale su 2012. godine, Milena N. Nikolić, Svjetlana Đ. Bukarac i Jelena V. Popović, ikonopisci umjetničke radionice ,,Odigitrija”.

Govoreći o pravoslavnom vojnom hramu u Bijeljini Milan Prica, predsjednik Crkvenog odbora, za ,,Semberske novine'' kaže da je prilikom obnove narod pokazao da ne zaboravlja svoje junake.

-Za hristoljubive Srbe hram je dom vrlina, dom vječnosti, dom kulture, parče neba na zemlji, dom ljubavi, mjesto susreta djece sa Roditeljem našim, dom života, dom zajednice. Carstvo nebesko na zemlji’’, ističe Prica i naglašava da je na bogomolji postavljena je i spomen-ploča.

-Spomen-ploča će novim naraštajima svjedočiti o vojnoj tradiciji srpskog naroda i čuvati uspomenu na sve poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu’’, precizirao je za ,,Semberske'' Prica.



Podsjećamo, hram Svetog mučenika kneza Lazara čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule policajce, vojnike, vatrogasce i vojne ljekare koji su poginuli na dužnosti, kao i na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja iz oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Bogomolja je, kao i njen vjerući narod, zapamtila bolna dešavanja. Bila su to vremena skrnavljenja, rušenja i ratova.

Primjera radi, za vrijeme NDH ustaše su hram koristile kao štalu, u SFR Jugoslaviji komunisti su crkvu koristili kao magacin, kupatilo, obućarsku radionicu i spomen-sobu. Na zahtjev Eparhije zvorničko-tuzlanske hram je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata obnovljen i vraćen svojoj prvobitnoj namjeni. Obnovljeni hram, 25. juna 1995. godine, osvještao je Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Vasilije. Nakon druge obnove hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Bijeljini, koja je započeta početkom 2010. godine, crkva je osveštana, 30. septembra 2014. godine, a čin osvećenja izvršio je Episkop zvorničko-tuzlanski  gospodin Hrizostom.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Bijeljini, 27. septembra 2016. godine, proglašen je istorijskim spomenikom od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku (prva kategorija). Poznat je i kao Crkva besmrtnih heroja i ima stalnu muzejsku postavku koja čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i na sve vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su poginuli na dužnosti.
 
Pri hramu  je formirana i biblioteka koja broji više od 700 različitih naslova iz oblasti vojne istorije, političko-analitičkih spisa, psihologije, religioznog štiva, beletristike i drugih oblasti. Biblioteka ima i veoma rijetke antikvarne knjige koje čuvaju značajne istorijske podatke, a datiraju iz perioda Prvog i Drugog svjetskog rata, pa do Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Prvi sveštenik  bio je prota Zaharije Popović, koji je Odlukom AE i Mitropolita zvorničko-tuzlanskog gospodina Ilariona, 1918. godine, postavljen je za vojnog sveštenika u bijeljinskoj kasarni. Zbog savjesne i predane službe u Svetoj Crkvi, 8. septembra 1920. godine, odlikovan je dostojanstvom protoprezvitera, a 24. novembra 1920. godine odlikovan naprsnim krstom.

Sadašnji starješina crkve u Kasarni ,,Vojvoda Stepa Stepanović’’ je protonamjesnik Miroslav Todorović.
 
Semberija info