Škola novinarstva - Tijana Gavrić: Šta nam ovo mlade steže, da l' su krive nove mreže­? :: Semberija INFO ::

 

Škola novinarstva - Tijana Gavrić: Šta nam ovo mlade steže, da l' su krive nove mreže­?


Šta nam ovo mlade steže, da l' su krive nove mreže­?
 
                Sadašnje vrijeme je doba digitalizacije i tehnologije, što donosi mnogo mogućnosti, ali i izazova za mlade. Nove mreže, kao što su društvene, znaju biti korisne za komunikaciju i zabavu. Međutim, mogu stvoriti zavisnost i otežati lični razvoj i stvaranje dubljih veza sa ljudima oko sebe.

            Nove mreže nisu same po sebi krive, one predstavljaju samo jednu vrstu alata. Kako ćemo ih koristiti, to zavisi od nas. Ako ih koristimo pravilno, mogu biti korisne, ali isto tako se mogu zloupotrijebiti na razne načine. Mogu uputiti na nasilje kako psihičko, tako i fizičko. Postavljanje granica za vrijeme provedeno na internetu moglo bi biti od koristi. Tako bi se održao balans između vremena provedenog na mrežama i van njih. Djecu treba naučiti ravnoteži i razumnoj upotrebi, kako bi se na vrijeme mogli spriječiti mogući problemi kod djece mlađih uzrasta. Neke od loših strana su takođe različita postavljanja standarda ljepote na internetu, tako da se djeca, pa čak i oni stariji koji nisu dovljno sigurni u sebe i svoje kvalitete, mogu ugledati na nešto što je pogrešno prikazano. One osobe sa problemima bi se mogle zatvoriti u sebe i potisnuti sve i tako pogoršati svoje samopouzdanje.

            Na kraju krajeva, sve se svodi na ravnotežu i razumnu upotrebu. Ništa ne može biti loše i štetno ako ne dozvolimo da upravlja našim životom.
 
 
Tijana Gavrić, IV4


 
Tijana je učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ u Ugljeviku, smjer tehničar poslovne informatike. U slobodno vrijeme voli da čita. Najdraži pisac joj je Dostojevski. U skorijoj budućnosti planira da nastavi studije u vezi sa strukom koju pohađa. Želja joj je da, nakon završetka studija, ostane u rodnom kraju.