KOŠARKAŠKI KLUB „BUDUĆNOST“ NASTAVLjA SVOJU SPORTSKU MISIJU :: Semberija INFO ::

 

KOŠARKAŠKI KLUB „BUDUĆNOST“ NASTAVLjA SVOJU SPORTSKU MISIJU


Nakon što su u sezoni 2021/22. osvojili titulu prvaka Republike Srpske košarkaši Košarkaškog kluba „Budućnost“ iz Bijeljine odigrali su odličnu sezonu u Prvenstvu BiH i bili najprijatnije iznenađenje, završivši sezonu na visokom četvrtom mjestu.
 
Kako je za „Semberija info“ istakao Dario Čojić, idejni tvorac projekta KK „Budućnost“, sezona u elitnom rangu bh. košarke bila je iscrpljujuća sa stanovišta tehničkih uslova odnosno nepostojanja razvijene sportske infrastrukture u Bijeljini koja bi mogla zadovoljiti optimalne potrebe jednog košarkaškog kluba tokom cijele sezone takmičenja u visokom ritmu i protiv jakih protivnika.


 
-Prvenstvo BiH je zahtjevan rang takmičenja, traži se profesionalizam u svakom segmentu. Uz mnogo napora ispoštovali smo sve što se od nas tražilo, ali smo najveće probleme imali sa slobodnim terminima za trening u salama koje smo imali na raspolaganju. Mi imamo ovaj prostor u krugu nekadašnje fabrike „Zenit“ gdje je sala non-stop zauzeta. Ovdje treniraju uglavnom mlađe kategorije, imamo skoro 200 djece, pa smo prinuđeni da se snalazimo za prostor i termine za trening naše tri seniorske ekipe: ženski tim (Prva liga RS), KK „Fabrika“ (Druga liga RS) te mušku ekipu (Prva liga RS). Pored toga, mi ne odustajemo od naše misije, a to je afirmisanje mladih košarkaša i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a procijenili smo da u ovoj, aktuelnoj sezoni u Prvenstvu BiH ne bismo imali dovoljno kvalitetnih mladih košarkaša koji bi bili nosioci naše igre. Prošlu sezonu nekoliko njih ostvarilo je veliki napredak u našem drugom timu koji se takmičio u Drugoj ligi Republike Srpske, ali nisu mogli „preskočiti“ Prvu ligu i odmah sljedeće sezone takmičiti se sa ,,Slobodom’’, ,,Borcem’’, ,,Bosnom’’... Odlučili smo se za povratak u Prvu ligu, prilično promijenili sastav tima gdje smo pružili priliku mladim momcima iz našeg pogona koji, mogu to reći kao njihov trener, dobro koriste ukazanu priliku“, rekao je za portal ,,Semberija info'' Dario Čojić, trener seniorske ekipe Košarkaškog kluba „Budućnost“.


 
„Neki novi klinci“ u ovosezonskoj ekipi KK „Budućnost“, uglavnom, su mladi košarkaši, ponikli pod krovom ovog kluba. Mladen Ilić, Miljan Kreštan, Novak Manojlović i Miloš Marković rođeni su 2007. godine, Luka Ristić 2006, Nikola Đorđić 2005, te Jovan Jevtić 2004. godine. Njih sedmorica prošlu su sezonu nastupali za drugi seniorski, razvojni tim - KK „Fabrika“ sa kojim su osvojili prvo mjesto na tabeli Druge MLRS, grupa Centar, a u mini ligi za prvaka Druge lige osvojili su treće mjesto. Plasman u Prvu ligu RS tada je obezbijedila ekipa KK „Jahorina“ koja se ove sezone nalazi na čelu prvoligaškog karavana. Odmah iza Jahorine, sa utakmicom manje, nalazi se ekipa KK „Budućnost“. Pored mladih i talentovanih košarkaša tu su i šestorica iskusni(ji)h: Dinko Peljto (1987), Nebojša Erkić (1989), Jovica Kecman (1988), Đorđe Mičić (1996), Aleksandar Pirgić (2002) i Saša Lazić (2002). Statistika ekipe Budućnosti u prvih 16 kola Prve lige Republike Srpske govori da je Aleksandar Pirgić najbolji po mnogim parametrima: 15,9 poena i 2,3 asistencije po utakmici sa visokim procentima šuta za tri poena i sa linije slobodnih bacanja. Jedan od boljih je i Saša Lazić (206 cm) koga je, nažalost, povreda spriječila da prethodne četiri utakmice dodatno popravi svoju statistiku. Od mladih košarkaša istakao se Novak Manojlović (2007, 204 cm) koji je u utakmici 15. kola protiv KK „Akademac“ ubacio 18 poena i imao 11 skokova. Novak prosječno postiže 6,2 koša po utakmici, a uz iskusnog Jovicu Kecmana najbolji je skakač ekipe u dosadašnjem dijelu prvenstva.


 
-Bijeljina u perspektivi treba da ima i premijerligaša i abaligaša. Naš cilj i jesu najviši dometi, ali samo pod uslovom da imamo svoju bazu iz koje ćemo crpiti kvalitetne košarkaše. Naša misija i čvrsto opredjeljenje je rad sa mladim sportistima. Kada bi naš klub imao milionski budžet i tada bi najvažniji posao u klubu bio rad sa djecom i omladinom. Ove godine imamo najveći broj djece od osnivanja kluba. Košarka je sve popularnija u Bijeljini i to nas neizmjerno raduje“, izjavio je na kraju Dario Čojić za portal „Semberija info“.
 
(Semberija info)