Maja Zorić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut: Kako da prepoznate da li ste u narcisoidnoj vezi? :: Semberija INFO ::

 

Maja Zorić, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut: Kako da prepoznate da li ste u narcisoidnoj vezi?Da li je vaš partner previše zaokupljen sobom? Da li imaju grandiozan osjećaj sopstvene važnosti? Da li stalno traže ili očekuju divljenje, pohvale i poseban tretman? Postoji šansa da vaš partner pati od mentalnog stanja koje se zove narcistički poremećaj ličnosti (NPD).

Navodimo neke uobičajene osobine koje će vjerovatno imati narcisoidni partner u vezi: (Obratite pažnju na stepen u kome se ove osobine manifestuju. U velikoj mjeri će varirati u zavisnosti od pojedinca.)

1. Osjećaj prava ili superiornosti
2. Nedostatak empatije
3.Manipulativno ili kontrolno ponašanje
4. Jaka potreba za divljenjem
5. Fokusiranje na zadovoljenje sopstvenih potreba, često ignorišući potrebe drugih
6. Poteškoće u primanju povratnih informacija o njihovom ponašanju 

Šta je narcis?


Narcis je neko sa narcističkim poremećajem ličnosti (NPD). Narcizam je stanje mentalnog zdravlja koje je najčešće prisutno kod muškaraca, čak u 75% slučajeva. Narcizam potiče od lošeg samopoštovanja i potrebe za kontrolom.
Njihove duboko ukorijenjene nesigurnosti formiraju se u narcisoidne tendencije kao mehanizmi suočavanja u odnosima. Veza sa narcisom može biti iscrpljujuća zbog potencijalne emocionalne manipulacije. Neki ljudi sa NPD-om ne shvataju da ga imaju, i iako njihovi postupci nemaju za cilj da vas povrijede – oni to rade. U međuvremenu, neki mogu biti svjesni da imaju narcistički poremećaj ličnosti i da su svjesno manipulativni.

Kako se nositi sa narcisom?

Suočavanje sa narcisom može biti teško. Njihova preosjetljivost, zajedno sa nedostatkom empatije, može dovesti do toga da se lako uvrijede. Narcisi često pogrešno shvataju stavove koji se razlikuju od njihovih i bore se da vide potrebe drugih. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da se nosite sa narcisom:

- Fokusiraj se na sebe

Narcisi žude za pažnjom, a kada to ne dobiju, nailaze na otpor i ozlojeđenost. Ako vam je narcisoidni partner u centru pažnje i ne čini dobro, pokušajte da promijenite fokus. Ne želite da njihove misli ili ponašanja imaju moć nad vašim blagostanjem. Podsjetite se na svoju vrijednost. Nije vaš posao da ih ,,popravljate’’, morate prvo da brinete o sebi. Usredsredite svoje vrijeme i energiju na sopstvene interese, ciljeve i hobije van veze. Stavljajući svoje potrebe na prvo mjesto, ponovo potvrđujete svoje pravo na zdravo partnerstvo.

- Izbjegavajte da im kažete „pravu“ stvar

Narcisi vjerovatno neće mijenjati perspektive, jer vjeruju da su savršeni i besprijekorni. Osjećanja drugih, uključujući prijatelje do kojih im je navodno stalo, često se ne uzimaju u obzir. Ako ste u svađi sa narcisom, izbjegavajte razgovore o tome šta je „tačno“ a šta „pogrešno“, jer oni neće biti prijemčivi za ovaj dijalog. Ubjeđivanje da su krivi ili da preuzmu odgovornost za svoje postupke može biti gubitak vaše dragocjene energije.

- Upravljajte svojim očekivanjima

Žalosno je, ali malo je verovatno da će se narcis izviniti za bilo kakvu nepravdu koju je prouzrokovao. Ako očekujete da se izvine, bićete razočarani, jer se to najverovatnije neće desiti. Narcisi ne vide nikakve probleme u svom ponašanju, a partneri narcisa zbog toga moraju stalno da preuzimaju emocionalno opterećenje dvoje ljudi. Ako vam narcis da obećanje, mogao bi to zaista da misli. Međutim, kada narcis dobije ono što želi, njegova motivacija nestaje i njihovi postupci verovatno više ne odgovaraju starim riječima.

- Borite se za sebe

Zauzimanje za sebe može biti teško, ali je neophodno. Treba vam da vaš narcisoidni partner zna da ne tolerišete njegovo ponašanje. Dajte im do znanja da ako žele da se veza nastavi, moraće da rade na uspostavljanju pozitivnijeg osjećaja sebe. Ohrabrite ih da budu najbolja verzija sebe što mogu, da se u potpunosti pokažu u vezi u pozitivnom svjetlu. Imati zdrav odnos sa drugima počinje zdravim odnosom sa samim sobom, a narcisi to nemaju. Kada se zauzmete za sebe i izrazite svoje potrebe, želje, očekivanja i ciljeve, vaš partner treba da bude prijemčiv za njih i da želi da vam pomogne da ih ostvarite. Ako vaš partner pokazuje nepoštovanje prema vama ili pomenutim stvarima, on zapravo ne brine o vama niti vas voli na način koji zaslužujete.

- Postavite zdrave granice

Zdrave granice su važne da bi pozitivni odnosi cvjetali. Zdravi odnosi su kada obje strane: /Ulože jednak napor da razumiju jedni druge
/U stanju su da priznaju sve greške i preuzmu odgovornost za svoje postupke
/Pokažu svoje autentično ja bez ikakve brige o tome kako će druga osoba reagovati.

-Postavljanje granica može uključivati:

1. Reći ,,ne’’,
2. Ne objašnjavati, braniti ili pravdati se zato što narcis ne želi da sluša, a ako radite ove stvari, to im i dalje daje moć,
3. Saopštiti šta će se tolerisati, a šta neće, 
4. Stavljajući sebe na prvo mesto, poštujući svoje vrijeme i ne puštajući svoje potrebe da zadovoljite njihove,
5. Direktno se suočiti sa njima tokom razgovora,
6. Ne prihvatati njihove kritike.

- Povjerite se prijatelju

Važno je imati sistem podrške. Razgovor sa prijateljem ili osobom od povjerenja, poput psihologa, može biti od pomoći.

- Napustite vezu

Ako je veza emocionalno ili fizički nasilna, preporučuje se odvajanje od partnera. Narcis u vašem životu će očekivati da njih i njihove potrebe stavite na prvo mjesto, ali važno je znati da ste vi osoba broj jedan u svom životu, a ne oni. Ako njihove riječi i ponašanje utiču na vaše blagostanje, vrijeme je da odete.


Semberske novine - Semberija info