UZ POMOĆ VJEŠTIH RUKU, KONCA I HEKLICE SANjE DRLjAČE NASTAJU UNIKATNE IGRAČKE :: Semberija INFO ::

 

UZ POMOĆ VJEŠTIH RUKU, KONCA I HEKLICE SANjE DRLjAČE NASTAJU UNIKATNE IGRAČKE


Foto: Semberija info
Ljubitelji rukotvorina uvijek se trude da nauče neku novu tehniku. Većina to radi iz zadovoljstva, ali neki to rade i iz dosade da bi mogli da ispune svoj dan. U posljednje vrijeme japanska tehnika amigurumi, koja se zaniva na heklanju, a ponekad i na pletenju postala je zanimljiv, ali i veoma popularan trend. Ovom tehnikom mogu se dobiti jako lijepi i zanimljivi predmeti, kako za najmlađe, tako i za domaćinstvo.
 
Jedna je od mnogobrojnih, jako kreativnih i talentovanih žena iz Bijeljine, a koja se bavi izradom igračaka, ali  i mnogih drugih dekorativnih predmeta sve popularnijom tehnikom amigurumi jeste Sanja Drljača iz Bijeljine koja je za „Semberija info“ rekla da je se amigurumi tehnikom  počela baviti iz znatiželje.
 
-U Turskoj sam provela tri godine, zajedno sa suprugom zbog njegovih poslovnih obaveza. Kada je počela pandemija korona virusa, tada sam sticajem okolnosti, jer smo bili zatvoreni počela da radim i da heklam igračkice iz znatiželje. Htjela sam da ispunim želju kćerkicama mog brata, jer smo jednom prilikom,  šetali sa  njima i baš su im se svidjele heklane lutkice.  Tako mi se javila želja da pokušam da im napravim takve lutke, a pošto na internetu ima sve, pronašla sam  jedan video i uspjela sam od najobičnije vune da napravim lutkicu. Sada kada se vratim unazad i kada pogledam prvu lutkicu ona nije bila toliko dobra, ali u tom momentu meni je bila super, jer sam uspjela. Nakon tih lutkica, otkrila sam koji konci su neophodni i mnogo sam istraživala i učila. U Turskoj su radnje veoma dobro snabdjevene tim materijalima, jer se njihove žene veoma mnogo bave ručnim radovima“, prisjetila se svojih početaka Drljača i dodala da kako vrijeme prolazi, njene igračkice su sve bolje i na svakoj novoj lutkici primjenjuje nešto novo, nove detalje i slično.


 
-Na svakoj novoj lutkici primjenjujem neke detalje, nešto novo što vidim i naučim. Pratim sve novo što se pojavljuje, jer me baš interesuje i mogu reći da sam prosto „zaražena“. Mnogi mi kažu kako imam živce za ovo što radim, ali to je za mene čista ljubav i zadovoljstvo, jer ulažem dio sebe u svaki predmet koji napravim“, kazala je Sanja.
 
Ona je dodala da ručne radove može da radi samo neko ko to stvarno voli.
 
-Za tu moju ljubav zaslužna je moja baka kod koje sam ja provodila raspuste i ona je razvila kod mene ljubav prema ručnom radu. Ona je mene prvo naučila da pletem i to me je jako zainteresovalo, pa sam sama sebi plela garderobu. A što se tiče heklanja, za to je zaslužna moja mama i postojao je period u mom životu kada sam ja heklala neke stvari, ali sada to više nije aktuelno kao što je ranije bilo, ali polako se sve vraća što je bilo zaboravljeno i jako mi je drago zbog toga, jer ja to baš vrednujem i cijenim“, istakla je za ,,Semberske novine’’ Sanja Drljača i dodala da se, prema njenom mišljenju, ručni rad kod nas dovoljno ne cijeni i ne vrednuje, ali da postoje i oni koji cijene ručni rad, ali su u manjini.
 
Drljača za portal ,,Semberija info'' kaže da je za jednu lutkicu potrebno mnogo vremena da se napravi.

-Nikada ne radim u kontinuitetu, jer uvijek imam i nekih drugih obaveza, a izrada lutkica mi dođe kao odmor i zadovoljstvo.  Npr. da se uradi zvečka potrebna su tri i po sata, a za lutkicu treba mnogo više. Lutka je zahtjevnija, jer kada se uradi tijelo, potrebno je više vremena da se izrade svi dodaci koji idu iz nju, jer se sve skida, haljinica, mantilić, cipele, šešir, torbica... Dok se sve to uradi potrebno je više od 10 časova“, pojasnila je Sanja.
 
Pored lutkica, zvečki i ostalih igračaka, ova kreativna dama izrađuje i torbe, korpice, ukrase za jelku i mnoge druge dekorativne predmete, jer sve što zamisli pretvori u realnost.


 
Dok je boravila u Ankari, bila je i član Udruženja žena vojnih atašea i svoje radove je izlagala na humanitarom sajmu, koji se organizuje svake zime i na njemu je izlagala svoje rukotvorine, ali i predstavljala našu državu. Lutkice koje izrađuje, ali i sve druge predmete koji nastaju uz pomoć njenih vještih ruku, konca i heklice, Drljača tvrdi da su puni čiste ljubavi.
 

-Najveća čar pri stvaranju svih predmeta jeste što nikada ne znate dok se ne završi kako će to da izgleda, ali svaki put se iznova i iznova oduševljavam“, istakla je ova kreativna dama.

Rukotvorine koji nastaju uz pomoć vještih ruku, heklice i konca Sanje Drljače možete pogledati na njenom instagram profilu sanja_ricaa.
 
(Semberija info)