U iščekivanju još jedne zime: Velika potražnja za ugljem i ogrevnim drvetom :: Semberija INFO ::

 

U iščekivanju još jedne zime: Velika potražnja za ugljem i ogrevnim drvetom


Kažu da dobri domaćini  ogrev za zimu nabavaljaju tokom ljeta, odmah po završetku prethodne grejne sezone. Međutim, nizak standard i male plate mijenjaju životna pravila. I ovih dana, ljudi kupuju ogrevno drvo i ugalj, pripremajući se za još jednu zimu.
 
Radomir Stojanović, direktor preduzeća ,,MP Komerc” koje se bavi prodajom uglja, ogrevnog drveta i briketa, kaže da na stovarištu ima dovoljno drveta i uglja.


 
-Imamo sve vrste drveta, bukovinu, cer i grab. Teže je malo doći do sirovine, što zavisi od ekspeditivnosti šumskih gazdinstava. Velika je potražnja za ogrevnim drvetom i ugljem, tako da su na stovarištu svakodnevne gužve. Iscijepano ogrevno drvo prodajemo po 100 KM po metru kubnom, sa dostavom na kućnu adresu. U prošloj godini ta cijena je iznosila 90 KM za metar kubni. Što se tiče uglja, imamo ,,ugljevički”, ugalj sa rudnika Doboj – Stanari, imamo ,,kreku” i ,,banovićki” ugalj. Što se uglja tiče, cijene se kreću od 150 KM za tonu ugljevičkog i stanarskog uglja, dok ,,kreka” košta 160 KM po toni. Banovićki ugalj je nešto skuplji i košta 200 KM za tonu”, kaže za portal ,,Semberija info'' Stojanović, ističući da se sezona nabavke ogreva svake godine produžava, jer to, uglavnom, diktira kupovna moć  stanovništva.
 
On kaže da je i u ovoj godini ovo preduzeće omogućavalo prodaju ogreva na rate, od šest do deset rata za penzionere i škole, tako da su penzioneri kupovinu uglja ugovarali već početkom marta, da bi do kraja godine mogli da otplate svoj dug.     


Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević