TOPLOTNI UDAR PREKINUO NALIVANjE ZRNA PŠENICE :: Semberija INFO ::

 

TOPLOTNI UDAR PREKINUO NALIVANjE ZRNA PŠENICE


Ekstremno visoke temperature iz prethodnog perioda uslovile su raniji početak žetve ječma, tako da se žetva ječma u Semberiji postepeno  privodi kraju, kaže Đorđe Glišić, master inženjer poljoprivrede, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.
 
Na osnovu dosadašnjih rezultata prinosi su varijabilni i kreću se između pet i sedam tona po hektaru, u zavisnosti od lokaliteta, tipa zemljišta i nivoa primijenjene agrotehnike. Na onim parcelama gdje je zaštita usjeva obavljena pravovremeno i gdje su ispoštovane sve neophodne i raspoložive agrotehničke mjere, prinosi su znatno veći. Međutim na parcelama gdje je zaštita izostala, vidljivi su simptomi određenih bolesti lista i klasa, kao i simptomi određenih štetočina, te je na takvim usjevima, osim prinosa, smanjen i kvalitet zrna”, kaže inženjer Glišić.
 
Kada je riječ o pšenici, izrazito visoke temperature dovele su do prekida perioda nalivanja zrna i bržeg sazrijevanja biljaka, zbog čega će žetva početi  već krajem ove sedmice, ističe Glišić.
 


-Na lakšim zemljištima, slabijih vodnih osobina, posljedica djelovanja visokih temperatura će biti izraženija. Takođe, kod kasnostasnijih sorata pšenice očekuje se jak uticaj visokih temperatura, što će svakako uticati na smanjenje prinosa i kvaliteta zrna. Na zemljištima gdje su na vrijeme izvršene hemijske mjere zaštite, očekuje se bolji kvalitet roda, jer je zdravstveno stanje biljaka na takvim terenima na izuzetno zadovoljavajućem nivou. Procjena je da će prosječni prinosi pšenice ove godine biti nešto niži nego prethodne”, kaže Đorđe Glišić.

Semberija info