RADIMO KAO SLOŽNA PORODICA POSVEĆENA SUGRAĐANIMA :: Semberija INFO ::

 

RADIMO KAO SLOŽNA PORODICA POSVEĆENA SUGRAĐANIMA


Prije 11 godina, na zadovoljstvo i za potrebe građana, sa radom je počeo Centar za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici, a na čelu, tada prvog tima i načelnik Centra, bio je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr Novak Đurić.

Sigurnim koracima i utvrđenim potrebama građana za produženu rehabilitaciju, Centar je opremljen po svjetskim standardima, a ono što je, takođe, bitno naglasiti je, da sve ovo vrijeme, o rehabilitaciji korisnika usluga, brinu stručni kadrovi iz ove oblasti medicine. Usluge Centra koriste ne samo registrovani građani u Domu zdravlja, nego i svi drugi, kojima je potrebna ova vrsta rehabilitacije.

-Ponosan sam na proteklih 11 godina rada u Centru, jer smo, pored truda i brige o građanima, sve vrijeme imali i imamo podršku menadžmenta, a ne mogu da ne naglasim da u knjizi utisaka koja je dostupna svima koji koriste naše usluge, nema ni riječi žalbe, što je, nama važna, potvrda predanog rada“, kaže za ,,Semberija info’’, na početku razgovora, dr Đurić i naglašava da je početak rada Centra počeo sa jednim timom, a danas taj posao obavljaju tri tima.

-Od jedne manje porodice, danas smo višečlana porodica, puna međusobnog razumijevanja, ali je iskreno prenosimo i na sve koji dolaze u prostor CBR-a“; kaže dr Novak Đurić i naglašava da su, inače, svi zaposleni u Domu zdravlja, kao porodica koja dijeli i lijepe i manje lijepe doživljaje i događaje, kako među njima, tako i sa korisnicima usluga ove zdravstvene ustanove.

Ono što, takođe, ističe je bezrezervna podrška menadžmenta da se kontinuirano radi na unapređenju rada, te da se obezbjeđuje sve ono što je potrebno za efikasan rad.

-U Centru se terapije obavljaju u tri odjeljenja, a to su termoterapija, elektro i kineziterapija. Pored brojnih aparata za funkcionisanje savremene fizikalne medicine, odnedavno je u funkciji i BIOPTRON lampa za svjetlosnu terapiju koja se koristi u tretmanu i prevenciji širokog spektra medicinskih indikacija, odnosno, bol, reumatologija, sportske ozljede, dermatološki poremećaji i problemi s kožom, sezonski afektivni poremećaj kod odraslih, djece i novorođenčadi.Takođe, zahvaljujući viziji sadašnjeg menadžmenta, uvodimo brojne novine, a moram istaći i da se u CBR-u primijenjuju prave medicinske masaže. U narednom periodu u planu je i upotreba flastera za oporavak od povreda, poznatijih kao KINEZITEJPING“, kaže dr Đurić.

S obzirom na činjenicu da kroz Centar za fizikalnu rehabilitaciju dnevno prođe više od 120 pacijenata, a godišnje se uradi više od 100.000 procedura, potreba za proširenjem uvijek je prisutna, a iz razloga što za fizikalnom rehabilitacijom postoji sve veća potreba.



-Tempo i način življenja, povećanje saobraćaja, odnosno, potrebe pacijenata nakon trauma iz saobraćajnih nezgoda, povećanja broja povređivanja na radnim mjestima i u poljoprivredi, prevencija bolesti korekcije držanja kod djece itd. povećavaju potrebu za fizikalnom rehabilitacijom. Takođe, ne smijemo zaboraviti činjenicu da je na ovim prostorima bio rat i da su devedesetih godina bila teška ranjavanja, tada mladih ljudi, koji su danas u zrelim godinama i koji imaju potrebu za rehabilitacijom“, kaže dr Đurić i podsjeća da je tokom pandemije korona virusa, Centar za fizikalnu rehabilitaciju Doma zdravlja u Bijeljini morao da obustavi uobičajeni rad.

-Svo osoblje bilo je uključeno u kovid sistem, a Centar je jedno vrijeme bio iseljen, kako bi se obezbijedio prostor za vakcinisanje. Ipak, zbog našig pacijenata, u tom periodu smo imali jedan tim koji je radio, istina, više savjetodavno, a čim su se stekli uslovi, pružali smo i usluge u smanjenom kapacitetu i u prilagođenom prostoru. Danas, sva tri tima, odnosno svih 20 zaposlenih, ponovo su u punom kapacitetu i na istom mjestu, u službi korisnika naših usluga od 7 do 20 časova“, kaže dr Đurić koji će, od maja ove godine, bijeli mantil, kako reče, „zbog odlaska u penziju, zamijeniti bijelom pčelarskom opremom“.

-Ponosan sam na moj radni vijek u medicini, a jednom ljekar, uvijek ljekar, što znači da ovu humanu profesiju, dok god mogu, rado ću primjenjivati kroz savjete i svu, eventualno, potrebnu pomoć. Takođe, ponosan sam što sam bio ljekar u ustanovi koja je među prvim u Republici Srpskoj imala sluha za potrebu otvaranja Centra za fizikalnu rehabilitaciju, što iza sebe ostavljam ekipu od, za sada, 20 ljudi koji znaju i vole svoj posao. Tu su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije dr Zdenka Bodirogić i dr Neda Lugonja, te dr Monija Mičević, koja je trenutno na specijalizaciji, zatim, naši stručni fizioterapeuti i ostalo, takođe stručno, medicinsko osoblje“, kaže dr Đurić.

Na pitanje, šta bi savjetovao mladim kolegama, koji su u eventualnoj dilemi za koju specijalizaciju da se odluče, dr Đurić kaže da je sam izbor medicine korak u najljepši poziv, a fizijatrija je specijalizacija koja nije ni urgentna, a ni previše stresna.

-Fizijatrija omogućava da dobro organizujete i isplanirate posao, mada, moram naglasiti da traži strpljenja, ali kad se nešto s ljubavlju radi, uspjeh je siguran, a zadovoljstvo još veće“, poručuje za ,,Semberija info’’ dr Đurić koji je Medicinski fakultet završio u Banjaluci, specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu.

Doktor Novak Đurić je radio u Banovićima, od 1992. godine u Banji Dvorovi, a u Domu zdravlja od 2011. godine.
Od 1984. godine, pored medicine, posvećen je i pčelarstvu, što će mu, kako kaže, doprinijeti da se i u penzionerskim danima, ponovo „druži sa vrijednim i plemenitim bićima, kao i do sada“.

Semberija info