PREDUZEĆE TERMOELEKTRO OPREMA LOPARE: OBEZBIJEDILI DUGOROČNE UGOVORE SA PARTNERIMA IZ NjEMAČKE I AUSTRIJE :: Semberija INFO ::

 

PREDUZEĆE TERMOELEKTRO OPREMA LOPARE: OBEZBIJEDILI DUGOROČNE UGOVORE SA PARTNERIMA IZ NjEMAČKE I AUSTRIJE


Preduzeće „Termoelektro oprema“ u Loparama jedno je od deset preduzeća koje posluje u sastavu „Termoelektro grupacije“ iz Brčkog.

Ovo preduzeće u Loparama posluje od jula 2017. godine. Mladen Arsenović, direktor „Termoelektro opreme“ kaže da ova firma nešto duže od godinu dana posluje u Loparama, te da mjesečno kupcima isporučuje oko 150 tona zavarenih metalnih konstrukcija.
 

-Naša firma bavi se proizvodnjom čeličnih konstrukcija i dijelova za industrijske objekte, željezare, termoelektrane i i slične industrijske kapacitete. U ovoj godini imamo dobru obezbijeđenost posla i dugoročne ugovore sa međunarodnim partnerima iz Njemačke i Austrije. Obavljamo oko 40 odsto poslova za domaće tržište, a 60 odsto za inostrano tržište. Poslove obezbjeđujemo direktnim ugovaranjem  ili posredstvom matične firme „Termoelektro“ iz Brčkog, koja se bavi montažom dijelova i elemenata koje proizvodimo u fabrici u Loparama. Trenutno imamo 75 zaposlenih radnika, a već od prvog februara imaćemo 85 zaposlenih radnika. Mjesec dana kasnije, od prvog marta, nadam se da ćemo imati trocifrenu brojku, odnosno oko 100 zaposlenih radnika. Ovdje rade mašinski inženjeri i tehničari na pripremi, dok u proizvodnji rade bravari, zavarivači i operateri alatnih mašina“.

Arsenović je 22 godine živio, školovao se i radio u Holandiji. Kaže da dobro poznaje tržište Evropske unije, te mu je dobro poznata situacija, kada je u pitanju tržište radne snage kod nas i u Evropi.
 

- I nas, u metalskom sektoru, pogodio je trend odlaska radnika u zemlje Evropske unije. Uvijek imamo u vidu kvalitet i obučenost ljudi su nam neophodni u proizvodnji i taj kvalitet je sve upitniji. Mi se možemo pohvaliti visokim nivoom lojalnosti radnika ovoj firmi, jer nas je u prošloj godini napustilo svega troje radnika. Mnoge firme su pred zatvaranjem zbog nedostatka stručnih i kvalitetnih radnika. Upravni odbor i menadžment naše firme u Brčkom odlučio je da stipendira sve učenike Srednjoškolskog centra u Loparama koji se školuju za metalska zanimanja. Riječ je o 29 učenika prvog i drugog razreda. Već imamo na praksi 13 učenika iz Lopara i dva učenika iz Ugljevika. Osim što plaćamo obavljenu praksu, učenici dobijaju i po 50 KM stipendije mjesečno, što smo podijelili na ravne časti sa lokalnom zajednicom. Svim učenicima, koji završe školu, garantujemo zaposlenje u našoj fabrici“.

Arsenović kaže da se u ovoj fabrici plate radnicima isplaćuju redovno, kao i porezi i doprinosi, odnosno putni troškovi. U ovoj fabrici rade radnici iz Ugljevika, Lopara, Teočaka i drugih okolnih opština. Trenutno, sve što tokom godine zaradi, ova firma investira u vlastiti razvoj, ali se pokazala i kao društveno odgovorna firma, izdvajajući sredstva za sport i u humane svrhe.

portal Semberija info (Lj.Ljubojević)