RAJKOV BELI DVOR U SEMBERSKOM SELU ČENGIĆ :: Semberija INFO ::

 

RAJKOV BELI DVOR U SEMBERSKOM SELU ČENGIĆ


U zaseoku Studenac, koji je dobio po istoimenom izvoru, u semberskom selu Čengić, koje se teritorijalno naslanja na šumu Lazarevicu, svaki putnik namjernik zapaziće kuću sa prelijepo uređenim dvorištem i neobičnim pomoćnim objektom koji sa svojim kulama podsjeća na minijaturne srednjovijekovne zamkove. Rajko Stevanović (57), vlasnik kuće i ovog imanja bio je nadahnut, kako kaže i beogradskim Belim dvorom, gdje je svojevremeno bio na postdiplomskim studijama. Rajko je završio elektrotehničku školu, nakon toga je studirao i ekonomiju. Magistar je ekonomije i, kako kaže, vječiti doktorant, jer je izgubio volju da doktorske studije dovede do kraja.


 
-Što se tiče ulazne kapije, poštovao sam i simetriju, tako da su četiri slova sa jedne i četiri slova sa druge strane. U mom Belom dvoru ima garaža za automobile, jedno spremište i manja garsonjera. Gradio sam objekat tako da bude pomalo nesvakidašnji, da dobije neku novu formu. Kao dječak čitao sam puno o srednjovijekovnim dvorcima i zamkovima. Sve naše narodne priče i bajke počivaju na tome. Uz ovaj moj “beli dvor” odlično su se uklopile i dvije magaze, odnosno magaza i udžera. Jedna je stara šezdesetak, a druga oko stotinu godina. Koristile su se nekada za skladištenje žita ili za noćivanje. Dolaze ljudi, raspituju se, traže da ih prodam, ali one ostaju ovdje”, kaže za ,,Semberija info'' Rajko.


 
Naš sagovornik, zaposlen u Upravi RiTE ,,Ugljevik” od 1987. godine, kaže da je na svom imanju, po vlastitom nacrtu i nahođenju, zidao ogradu sa lukom, ciglama ,,popločavao” dvorišne staze.



-Sve ono što sam mogao zamisliti u svojoj glavi, kasnije sam realizovao u praksi. Nekima će to izgledati kao neobičan način gradnje, ali, meni se to svidjelo i odlučio sam da bude upravo onako kako sam i zamislio. Možda će u neko doba i ove moje kule dobiti drugačiji izgled, sa drugačije izvedenim krovom od lima. Kada čovjek pusti mašti na volju, svašta iz svega toga može da se ostvari. Ovdje, gdje sam rođen i odrastao, najbolje se i osjećam. Volim i da putujem, ali se najbolje osjećam kod svoje kuće, u ovom miru i tišini”, kaže na kraju ovog razgovora Rajko Stevanović.



Semberija info