UTICAJ GLOBALNE KRIZE NA GRAĐEVINSKI SEKTOR :: Semberija INFO ::

 

UTICAJ GLOBALNE KRIZE NA GRAĐEVINSKI SEKTOR


Foto
Uprkos aktuelnoj globalnoj krizi i ratnom sukobu u Ukrajini, koja je predstavljala svojevrsnu ,,bazu” sirovina i repromaterijala za domaći građevinski sektor, potražnja za stanovima se ne smanjuje, kažu investitori i izvođači radova na brojnim stambeno - poslovnim objektima u Bijeljini. Trenutno se najviše plaše nestašice građevinskog željeza, dok nedostatak kvalitetne radne snage u građevinarstvu još uvijek uspješno prevazilaze.
 
Stanislav Mihajlović, u ime firme ,,Mihajlović” za ,,Semberija info’’ kaže da je ovo  težak period za građevinski sektor i za investitore , jer se cijene repromaterijala  mijenjaju, bukvalno, iz sata u sat.
-Smatram da nikada nije bilo teže poslovati u ovom sektoru. Repromaterijal poskupljuje gotovo svakodnevno. Građevinsko željezo je poskupilo sa jedne KM po kilogramu na 2,5 KM. U Srbiji je cijena željeza dostigla iznos od tri KM po kilogramu. Izuzetno je teško napraviti kalkulaciju za nove objekte

Neki naši objekti su u izgradnji, neke smo privremeno stopirali, dok ne budemo sigurni u cijene repromaterijala. Imamo nove objekte u kojima smo kvadrat stana dogovarali i po cijeni od 2.500 KM. Zanimljivo je da, uprkos krizi, potražnja za stanovima ne jenjava. Ljudi žele da kupe nekretnine koje će za njih predstavljati nekakvu sigurnost u životu. S druge strane, građevinsko željezo, cement, gorivo, stiropor, keramika, sve je to poskupilo, a nije isključeno da će doći i do novih poskupljenja repromaterijala”, kaže Stanislav Mihajlović.



Žarka Trifunčević, direktor Građevinskog preduzeća ,,Trifunčević”, koje je osnovano 1998. godine i koje je godinama uspješno vodio njen otac Žarko, kaže da je ovo preduzeće u proteklih četvrt vijeka izgradilo više od pedeset stambeno - poslovnih objekata sa oko 1.500 stanova. Ona kaže da prodaja stanova ide izuzetno dobro, jer u svakom započetom objektu do kraja izgradnje prodaju sve stanove.

-Moj otac je prisutan na  građevinskom tržištu 45 godina, jer je svojevremeno započeo rad u samostalnoj zanatskoj radnji. Za protekla četiri mjeseca cijena stambenog kvadrata je povećana za oko 400 KM, sa nekih  1.500 do 1.600 KM iz decembra, na 2.000 KM sada, krajem marta. Željezo je duplo poskupilo u odnosu na prošlu godinu. Za nas to još uvijek ne predstavlja problem, jer imamo zalihe. U posljednje vrijeme nam se ne javljaju mladi bračni parovi koji bi uz pomoć stambenog kredita pokušali da riješe stambeno pitanje. To jeste postao problem, jer smo u ovoj godini zaključili samo jedan kredit. Mi se nadamo da će repromaterijala biti dovoljno, jer, ukoliko se građevinski sektor zaustavi, to neminovno povlači  prekid proizvodnje u brojnim drugim privrednim djelatnostima”.
 
Žarka Trifunčević za ,,Semberija info’’ kaže da ovo preduzeće uskoro završava izgradnju dva objekta sa po četrdeset stanova, a pripremaju se lokacijski uslovi i pribavljanje građevinskih dozvola za još tri nova objekta sa po četrdeset stambenih jedinica.
 
-Ukoliko se kriza nastavi, neminovno ćemo svi morati početi pribjegavati zaključivanju predugovora, da bismo na kraju sa kupcima dogovorili konačnu cijenu. Mi za sada to s našim kupcima ne radimo, jer se nadamo da neće nastupiti neki nenormalni skokovi u cijenama repromaterijala tokom izgradnje već započetih objekata. Zanimljivo je da su najmanje oscilacije na ovom tržištu zabilježene kad je u pitanju cijena cigle, odnosno građevinskog bloka. Što je najvažnije za nas, potražnja i prodaja stanova i dalje je na zavidnom nivou’’, kaže na kraju Žarka Trifunović.
 
 Stan od 60 m2 od 120.000 do 140.000
 

Stanovi kvadrature do 60 KM su među najtraženijima, kada su u pitanju mladi bračni parovi. Za stan od šezdeset do sedamdeset kvadrata treba pripremiti od 120.000 do 140.000 KM. Nekada je jedan član porodice mogao podići kredit, a sada i dvije doktorske plate ne mogu biti garancija za kupovinu stana uz pomoć kredita od šezdesetak kvadrata, kaže Žarka Trifunčević.

(Semberija info)