DJEČIJI VRTIĆ „ČAROLIJA“ PRAVI JE PRIMJER USPJEŠNOG PORODIČNOG PODUHVATA :: Semberija INFO ::

 

DJEČIJI VRTIĆ „ČAROLIJA“ PRAVI JE PRIMJER USPJEŠNOG PORODIČNOG PODUHVATA


Dječiji vrtić „Čarolija“ je sinonim za još jednu uspješnu porodičnu priču iz Semberije. Vanina i Miljan Terzić su se, nakon boravka i školovanja u Norveškoj, sa svoje četvero djece, vratili u Bijeljinu. S obzirom da je Vanina u Norveškoj završila Pedagoški fakultet, usmjerenje predškolskog obrazovanja i da je jedno vrijeme radila u norveškim vrtićima, osnivanje predškolske ustanove u Bijeljini se nametalo kao logičan izbor.

Vrtić „Čarolija“ su osnovali 2017. godine u nastojanju da pozitivne prakse iz norveškog predškolskog sistema primjene u Bijeljini. Do sada je kroz ovu ustanovu prošlo više od 200 djece.

-Kada je u pitanju pedagoški rad sa djecom nema velike razlike između onoga što se radi kod nas i u Norveškoj. Ono što je karakteristično za njihovo poimanje vrtića jeste način upražnjavanja fizičkih aktivnosti djeteta. Njihovo je pravilo da djeca što je moguće više vremena provedu vani, bez obzira na vremenske uslove, tako da se i mi, u granicama naših trenutnih mogućnosti trudimo da primijenimo ovaj princip. To je od početka naš način rada i roditeljima kažemo da će se djeca neminovno isprljati, da obezbijede gumene čizme, skafander, kabanicu. Možda sve ovo zvuči neobično, ali za rezultat smo dobili djecu koja su sposobna da samostalno obuku odjeću i obuću, a o razvoju njihove motorike i socijalnih vještina nećemo trošiti riječi“, rekla je za „Semberija info“ Vanina Terzić, napominjući da je dvorište vrtića organizovano tako da za svu djecu ima dovoljno prostora.



Predškolski odgoj i obrazovanje predstavljaju važan put koji podstiče razvoj svih aspekata ličnosti djeteta pripremajući ga da se uz što manje problema pripremi za polazak u školu i uspješno savladavanje školskih izazova.

-U vrtiću imamo djecu uzrasta od jedne do šest godina. Ovaj, predškolski uzrast najbolje je razdoblje za stvaranje preduslova za kasniji uspjeh djece, jer je to period kad su sve mogućnosti razvoja otvorene. Zbog toga se trudimo da im, tokom boravka u našem vrtiću, potaknemo razvoj svih pozitivnih psihofizičkih procesa, kao i da na vrijeme prepoznamo eventualne probleme u razvoju i da na pravi način reagujemo. Primijetili smo da značajan broj djece ima poteškoće u govoru, pa, u saradnji sa logopedom, radimo na ispravljanju tih poteškoća. Zbog savremenog načina života, neka djeca, koja žive u stanovima i vode jedan prilično pasivan način života, dolaze kod nas bez znanja kako da urade neke jednostavne motoričke pokrete - npr. stajati na jednoj nozi, skočiti u mjestu, ali ni pravilno trčati, voziti bicikl... Zato smo mi tu, i moram istaći da nam je najveći broj roditelja svoju djecu doveo i ukazao povjerenje upravo po preporuci drugih roditelja“, izjavila je ponosno Vanina Terzić.



Velika pažnja u vrtiću posvećuje se ishrani djece. Sve namirnice koje se koriste u ishrani su domaćeg, sigurnog porijekla. Slatkišima, grickalicama i sličnim proizvodima ulaz u ,,Čaroliju’’ je zabranjen. U Vrtiću „Čarolija“ zadovoljni su pažnjom koju aktuelna Gradska uprava Grada Bijeljina posvećuje ustanovama predškolskog obrazovanja. Podrška roditeljima kroz sufinansiranje troškova boravka djece u vrtiću je dobar znak da su nadležni prepoznali značaj kvalitetnog, organizovanog sistema obrazovanja i vaspitanja djece u ovom uzrastu.

-Ova djeca će za 15 do 20 godina biti temelj našeg društva, a svi mi moramo imati brigu kakav će nam taj zajednički temelj biti“, poručuju na kraju razgovora za ,,Semberija info’’ supružnici Terzić.

Semberija info