ŠKOLA DOBRIH I VRIJEDNIH ĐAKA :: Semberija INFO ::

 

ŠKOLA DOBRIH I VRIJEDNIH ĐAKA


Osnovnu školu „Sveti Sava“ U Crnjelovu trenutno pohađa 182 učenika, svrstanih u petnaest odjeljenja.
 
Direktorka škole, Dragana Kokanović Perić, kaže da, osim u centralnoj, nastava se organizuje i u dvije područne škole u Donjem Crnjelovu, zaselak Vrulja, sa devetnaest i u zaseoku Đukići sa 25 uče- nika.

-U nastavi trenutno imamo angažovanih trideset i jednog prosvjetnog radnika i šesnaestoro pomoćnog osoblja, dakle, ukupno 47 radnika. U školi imamo sedamnaest đaka prvaka. Kao i u većini drugih škola, primjetan je trend smanjenja broja đaka i to se ponavlja iz godine u godinu. Nekada su đaci iz Velike Obarske i Gradca ovdje u Crnjelovu pohađali osnovnu školu. Vremena su se promijenila. Ljudi odlaze u inostranstvo i u veće gradove, kako sami kažu, u potrazi za boljim životom. Međutim, generalno gledajući, zbog pada nataliteta sve je manje i učenika. Veliki broj bračnih parova ne mogu da se ostvare kao roditelji, a država ne pruža neku značajniju podršku kada je u pitanju popravljanje nataliteta. Mnogi, da budem iskrena, omalovažavaju život na selu, ne shvatajući da je velika prednost u današnjem vremenu živjeti na selu“.

 
Dragana Kokanović Perić za ,,Semberske novine’’ kaže da je u odjeljenjima sa petnaestak učenika puno lakše organizovati nastavu, nego što je slučaj sa odjeljenjima u kojima ima tridesetak đaka.

-Puno je lakše organizovati nastavu u takvim odjeljenjima i držati pažnju svim učenicima. U vremenima koja su već iza nas i roditelji i njihova djeca imali su puno bolju komunikaciju sa učiteljima i nastavnicima. Danas je puno toga devalvirano i obezvrijeđeno. Uprkos svemu, imamo dobar kolektiv i dobre đake. Roditelji cijene napore zaposlenih i međusobno dobro sarađujemo. Naša škola je godinama poznata po dobrim rezultatima koje naši učenici ostvaruju na takmičenjima u oblasti poznavanja saobraćajnih propisa, u oblasti ekologije, na Festivalu lutkarstva „Lutvid“ u drugim takmičenjima. Naša škola je prepoznatljiva po uređenom školskom dvorištu, po cvijetnim alejama. Učestvovali smo i u brojnim humanitarnim akcijama, a ponosni smo i na nedavno organizovanu akciju u okviru „Dječije nedjelje“. Da i uspješni crnjelovački privrednici prepoznaju trud i napore koje škola ulaže u svojim redovnim aktivnostima, potvrđuje i značajan odziv prilikom prikupljanja novca za zamjenu starih, dotrajalih vrata na učionicama u starom dijelu škole, koji je izgrađen 1965. godine.


-Već dvije do tri godine pokušavamo obezbijediti donaciju za zamjenu stolarije na starom dijelu škole. Resorno ministarstvo nam je pomoglo oko instaliranja centralnog grijanja i novog kotla u novoizgrađenom dijelu školskog objekta. Godinama štampamo i školski list „Prvi koraci“. U sadržaju lista dominiraju likovni i literarni radovi, uspjesi na takmičenjima, ekologija“, kaže za ,,Semberija info’’ direktorka škole iz Crnjelova Dragana Kokanović Perić i naglašava da je škola njena druga kuće.


-Moja majka je bila učiteljica u ovoj školi punih četrdeset godina. Ovdje sam završila osnovnu školu, od 2007. godine sam u nastavi, od 2015. godine na funkciji direktora. Školu doživljavam kao svoju drugu kuću“, zaključuje  direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Crnjelova.

Semberija info