ZBOG KORONE VELIKA POTRAŽNjA ZA MAGAREĆIM MLIJEKOM :: Semberija INFO ::

 

ZBOG KORONE VELIKA POTRAŽNjA ZA MAGAREĆIM MLIJEKOM


Magareće mlijeko je po svom sastavu najsličnije majčinom mlijeku. Ima nizak postotak masnoća i puno vitamina, a slatkog je okusa, pa ga i djeca vole piti.
 
Ovim riječima priču o jedinstvenoj farmi koza i magaraca ,,Agro – Nika farm” u Johovoj Bari kod Modriče započinje vlasnik farme Josip Jurković, diplomirani ekonomista. Upoznali smo ga na Sajmu poljoprivrede u Bijeljini. Srdačni i neposredni, on i njegova supruga Mara, strpljivo su posjetiocima sajma objašnjavali karakteristike i prednosti konzumiranja magarećeg mlijeka.

-U ovaj porodični biznis krenuli smo 2013. godine. Trenutno na farmi imamo stotinjak ženskih magarica, određeni broj magaraca i stotinjak koza. Imamo uz njih i ponije, kojima se najviše raduju, opet, djeca. Farma obuhvata površinu od 35 hektara. Koze i magarci su na otvorenoj ispaši. U posljednje vrijeme, zbog korone, velika je potražnja za magarećim mlijekom. Jedan litar košta 80 KM. Pakujemo ih u bočice od jednog decilitra. Mlijeko se nakon muže pakuje i zamrzava. Čuva se na temperaturi od minus 25 stepeniCelzijuso vih. Supruga i ja tridesetak godina radimo u Švajcarskoj. Odlučili smo da podignemo farmu, jer je teško bilo obrađivati veliku površinu zemljišta sa daljine”.
 


Josip i njegova supruga Mara imaju uspješan biznis i u Švicarskoj, gdje živi i njihov sin, snaha i tri unuke. Po jednoj od njih i farma je dobila ime.

-Supruga i ja sada najviše vremena provodimo na farmi. Na našoj bio -farmi imamo i knjigu utisaka, tako da nam se kupci mlijeka i konzumenti javljaju, pišu da im je magareće mlijeko pomoglo. Ovo mlijeko posebno pomaže djeci na jačanju imunološkog sistema. Dnevno od jedne magarice možemo dobiti dva do tri decilitra mlijeka. Ostatak konzumiraju pulad – mali magarci. Trenutno imamo dvadeset pet do trideset magarica u muži. Magarci konzumiraju sijeno, kukuruz, zob i so, bez ikakvih premiksa”, kaže za  portal Semberija info Josip Jurišić, ističući da uzgajivači magaraca u BiH očekuju podsticaj od države za uzgoj zaštićenih autohtonih životinja.
 

​Jača imunitet

Predviđanja su da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka. Magareće mlijeko sadrži i 60 puta više vitamina C u odnosu na kravlje mlijeko, ali i vitamine A,D,E i F, visoke količine magnezijuma, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Liječi i smanjuje simptome astme, te kašalj kod plućnih bolesti, kao što su bronhitis i hripavac.  Najveća njegova blagodat je u tome što jača imunološki sistem kod djece i odraslih.


Semberija info