PRIPREME ZA SJETVU SUNCOKRETA I KUKURUZA :: Semberija INFO ::

 

PRIPREME ZA SJETVU SUNCOKRETA I KUKURUZA


Proljećna sjetva u Semberiji će početi tek oko prvog maja, dok se zemljište zagrije, jer je hladno i kišovito vrijeme usporilo pripremu zemljišta za sjetvu kukuruza i drugih proljećnih kultura, kažu semberski poljoprivrednici.

Nikola Radić iz Bijeljine svake godine sije žitarice na površini od oko 25 hektara, a ove godine planirao je da zasije  deset hektara kukuruzom I petnaest hektara suncokretom. Na jednoj od parcela zatekli smo Nikolu sa njegovim unukom, dvadesettrogodišnjim Nikolom.

“Na ovoj parceli sijemo sjemenski kukuruz za Novosadski institut. Proizvodnjom žitarica bavim se cijeli život.

Uvijek sam pratio vremenske uslove, te sam se na osnovu toga opredjeljivao, da li ću sijati rane ili pozne sorte.

Ukoliko je loše vrijeme, kao što to imamo ovog proljeća, moraću da sijem poznije sorte. Značajne investicije sam usmjerio u nabavku najmodernije mehanizacije. Mi živimo od proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta”, kaže Nikola Radić, ističući da u poljoprivredi treba puno raditi da bi se moglo dobro i živjeti.

“ Unuk će naslijediti moj posao. Tako smo se dogovorili. Završio je Elektrotehničku školu, nakon toga se školovao i za poljoprivrednog tehničara. Radi kao vatrogasac. Nakon pripreme zemljišta, u popodnevnim satima obavićemo i sjetvu sjemenskog suncokreta”, kaže Nikola Radić.
 
Semberija info