NOVI USPJESI BRAĆE TADIĆ NA ONLAJN TAKMIČENjIMA :: Semberija INFO ::

 

NOVI USPJESI BRAĆE TADIĆ NA ONLAJN TAKMIČENjIMA


Dobra tradicija Muzičke škole ,,Stevan Stojanović Mokranjac“ se nastavlja. Uprkos otežanim uslovima rada zbog loše zdravstvene situacije i takmičenjima koja se organizuju onlajn, učenici ove bijeljinske škole su podjednako uspješni, kao i prethodnih godina. Među najboljima su braća Đorđe i Sergej Tadić, u klasi profesorice klavira Marine Maletić.

Đorđe je rođen 2007. godine, učenik je petog razreda Osnovne muzičke škole na odsjeku za klavir. Njegov dvije godine mlađi brat Sergej učenik je trećeg razreda, a pored odsjeka klavira pohađa i odsjek gitare.  Ovi dječaci plijene talentom, a do sada su na raznim takmičenjima osvojili čak 40 prvih nagrada.   
 
Prema riječima njihove profesorice klavira Marine Maletić, otkako su došli u muzičku školu njihova ljubav prema muzici i klaviru neprestano raste.

-Đorđe i Sergej su izuzetno vrijedna i talentovana djeca, izrazito suptilna i senzibilna. Osim talenta, koji je samo početna tačka od koje se kreće,  posjeduju posvećenost, predanost i svakodnevno vježbanje po nekoliko časova, a muzika je takva materija koja sve to zahtijeva“, naglašava Marina Maletić, koja već 12 godina u Osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi ,,Stevan Stojanović Mokranjac“ predaje klavir.
 
Ovo izazovno vrijeme, od pojave epidemije korona virusa prije godinu dana na našem prostoru, nije omelo profesore i učenike u njihovom posvećenom radu i  ljubavi prema muzici.
 
-Loša zdravstvena situacija bila je veliki izazov i za učenike i za profesore u svim školama, pa i u našoj. Nastava i vježbe organizovani su i onlajn i redovno, ali uvijek smo bili u stalnoj komunikaciji. Nisu izostala ni takmičenja. U skaldu sa epidemiološkom situacijom i primjenom mjera zaštite zdravlja učenika, takmičenja su se uglavnom realizovala na daljinu i uz primjenu savremenih sredstava komunikacije“, kaže profesorica Marina Maletić, precizirajući da je prvo onlajn takmičenje na kom su nastupila braća Tadić bilo Međunarodno pijanističko takmičenje u Smederevu, u organizaciji Udruženja ljubitelja umjetničkog stvaralaštva (ULjUS).
 

-Na ULjUS-u su Đorđe i Sergej osvojili prve nagrade u svojim kategorijama. Zadovoljni smo bili kako zbog uspjeha, tako i činjenice da nas ovo izazovno vrijeme nije omelo da pokažemo kako smo vrijedno radili. Nakon tog takmičenja uslijedio je Festival muzike i umjetnosti u Ubu. Festival organizuje Muzička škola ,,Petar Stojanović“, ima internacionalni karakter i održan je uživo.  I tu su Đorđe i Sergej osvojili prve nagrade, a Đorđe je bio i pobjednik kategorije, osvojivši maksimalnih 100 bodova. Maksimalnih 100 bodova Đorđe je osvojio i na Otvorenom školskom takmičenju u Muzičkoj školi ,,Markos Portugal“ u Doboju i tu je kao i u Smederevu nagrađen laureatom,“ istakla je Marina Maletić. 

U protekloj godini ovi mladi zaljubljenici u klavirske dirke prvi put su učestvovali na  Internacionalnom festivalu mladih muzičara u italijanskom gradu Matera (LAMS).
 
Uvijek među najboljima

Braća Tadić pored redovne i muzičke škole, bave se i sportom. Sve stignu, posvećeni su, vole to što rade i ništa im nije teško. Kažu da tri do četiri sata svaki dan provedu vježbajući klavir. Do sada su učestvovali na brojnim takmičenjima, a svirali su i klavir solo i klavir duo, a Đorđe ide i na takmičenja iz solfeđa.
Godina 2019. bila im je izuzetno uspješna. Te godine u martu u Doboju, na takmičenju u Muzičkoj školi ,,Markos Portugal“ Đorđe je nagrađen laureatom, a Sergej je osvojio prvo mjesto. Prva mjesta osvojili su i na muzičkom festivalu ,,Primavera“ u Bijeljini, a Đorđe je zablistao i na Republičkom takmičenju u Prijedoru. Tokom godine nastupili su na internacionalnom takmičenju u Ubu, zatim u Sremskoj Mitrovici, pa ,,F antast“ takmičenju u prelijepom dvorcu Dunđerski kod Bečeja,  pijanističkom takmičenju ,,Slavenski“ u Novom Sadu, na takmičenju u Muzičkoj školi ,,Josip Slavenski“ u Beogradu...  
 
Njihova profesorica kaže da je Đorđe u njenoj klasi pet, a Sergej tri godine, i da su za to vrijeme postigli fantastične rezultate na domaćim i internacionalnim takmičenjima, uvijek su među najboljima.
 
Vole kompozicije Burgmilera, Betovena, Mocarta, Baha...

U okviru časova važan dio je i slušanje klasične muzike. Ona svojim umjetničkim vrijednostima doprinosi izgradnji muzičkog ukusa učenika i stvara naviku slušanja vrijednih muzičkih ostvarenja. 
 
-Slušanje muzike je aktivnost koja ima važno mjesto u nastavi. Ja kao pedagog učenike upućujem u samu muziku, vodim ih kroz muzičko djelo i omogućavam im da osjete muzičku ljepotu kao takvu. Ja se trudim da im prenesem ljubav prema muzici, prema slušanju muzike, da kao pedagog prenesem znanje na njih, da i oni uživaju dok sviraju i da svoja osjećanja izraze kroz muziku i sviranje“, pojašnjava profesorica Marina Maletić.
 
Njeni učenici Đorđe i Sergej Tadić kažu da  uživaju u svakodnevnom slušanju klasičnih muzičkih djela, kao i u stiskanju tipki klavira i čitanju nota.
Đorđe posebno voli Burgmilerove kompozicije, a  voli ih i Sergej. Zatim, vole  Betovena, Mocarta, Baha...  Kad se spremaju za neko takmičenje, pored obaveznih kompozicija po propozicijama izvode i djelo po svom izboru. Kažu, najčešće to budu sonate i etide. Za predstojeće Republičko takmičenje koje će se održati u Banja Luci Đorđe će izvesti Grigovo ,,Pjesnikovo srce“, a Sergej ,,Sonatinu“ od Klementija.
 
Pred njima su i takmičenja u Bijeljini: Internacionalni festival muzike ,,Primavera“ koje će se održati u Etno-selu ,,Stanišići“, zatim Internacionalno pijanističko takmičenje – SIMC na Slobomir P Univerzitetu. U ovoj godini planiraju da učestvuju i na takmičenjima u Srbiji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj... Uprkos otežanim uslovima rada zbog loše zdravstvene situacije i takmičenjima koja se organizuju i onlajn i uživo, očekujemo da će Đorđe i Sergej Tadić biti  uspješni kao i prethodnih godina.

Semberija info