VRSNE MAJSTORIJE KALEMARA NIKOLE NIKOLIĆA IZ BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

VRSNE MAJSTORIJE KALEMARA NIKOLE NIKOLIĆA IZ BIJELjINE


Nikola Nikolić (58) iz Bijeljine od svoje osamnaeste godine bavi se kalemljenjem voća. Za proteklih četrdesetak godina, kako kaže, okalemio je na hiljade sadnica, uglavnom autohtonih sorti voća iz cijele BiH, ali i iz država regiona. Kalemarstvo je učio od djeda, oca, strica.

-Na jednom stablu ,,okupio” sam najbolje autohtone sorte jabuke iz Kaknja, Zenice, Visokog, Rudog, Srebrenice, Bratunca, Ilijaša, Višegrada i da dalje ne nab-rajam. Osim jabuka, kalemim i kruške, trešnje, višnje, Kod mene na jednom stablu možeš ubrati i ,,sembegovaču”, i ,,kajzericu”, ,,vodenjaču”, ,,takišu”, ,,karamur”, ,,ilinjaču”, ,,mednicu”… Sve su to jesenje sorte, tako da će u isto vrijeme i plodovi biti za branje”.

U svom voćnjaku Nikola ima pedesetak okalemljenih autohtonih sorti jabuka i isto toliko krušaka, desetak sorti trešnje. Pokazuje jedinstven crni dud koji je star oko osamsto godina. Kaže da ga je Sveti Sava sadio u Pećkoj patrijaršiji, odakle ga je u Bijeljinu donio otac Petar.

Nikola od početka novembra orezuje voće u semberskim voćnjacima. Orezivanje će potrajati sve do početka vegetacije. Kad imaš sretnu ruku za kalemarstvo, kaže Nikola, u ovom poslu ni mrazevi nisu nikakva prepreka.

Semberija info