SPOJ NESPOJIVOG POSTOJI U PULI; ŠTA VAM SE VIŠE SVIĐA, ČOKOLADA SA PRŠUTOM ILI PANČETOM? :: Semberija INFO ::

 

SPOJ NESPOJIVOG POSTOJI U PULI; ŠTA VAM SE VIŠE SVIĐA, ČOKOLADA SA PRŠUTOM ILI PANČETOM?


Hrvatski biznismen, Bogdan Komparić ima svoju mesaru u Puli i u njoj stvara pravu čaroliju ukusa. Kako i sam kaže bilo mu je teško u toku pandemije, ali našao je načina da opstane uprkos ograničenjima. Novina koju je on uneo u svoju ponudu od mesnih prerađevina je specijalna čokolada.

Zanatlije su nam dragocene upravo zato što, uprkos izuzetno izazovnim vremenima, uspevaju da opstanu oslanjajući se neprestano na nemilosrdno tržište. Moglo bi se reći da su to, u najmanju ruku, hrabri ljudi. Sa 50 godina iskustva u mesnom biznisu, Bogdan Komparić dobro zna da je uslov održivosti izvrsnost, mnogo truda i vremena, kao i novine koje se ne plaši da uvede u sopstveni biznis.

Spojiti (ne)spojivo nije samo odlika kulinarstva, u svom izvedenom obliku, možete da se poigrate i sa namirnicama, koje naizgled ne biste povezali čak ni misaono, kamoli spojili u jedno.

Čokolada s pršutom ili čokolada s pančetom, kako vam to zvuči?

Našem sugovorniku zazvučalo je kao odlična ideja i nije se libio da je sprodeve u delo. Počeci mesarstva Bogdana Komparića sežu u davne dane, u nekadašnji Mesopromet, kada je kao naučnik počep sa ovim poslom. Radio je, kaže, čak i izvan Istre, a mesar je postao na nagovor brata i ostao veran tom poslu do danas.

Privatnu mesaru otvorili su 1993. godine , a dve godine kasnije krenuli u proizvodnju koja kontinuirano traje do danas.


Mnogo toga se promenilo u poslednje dve godine, a zanatlije su u velikom broju postale kolateralna šteta okolnosti na koje niko od nas ne može da utiče.

"Najveća kriza je bila na samom početku pandemije i tada smo promenili ceo koncept poslovanja. Uveli smo i dostavu i uspeli da opstanemo, priča nam o periodu koji je mnoge zanatlije bukvalno izbacio sa tržišta. Koliko god bilo teško održati jak tempo, čini se da je to jedini recept koji ostaje u igri", kaže Komparić.

Komparić je dugo smišljao kreativnu strategiju kojom bi uobličio svoje poslovanje, ali i novitete u pogledu ukusa proizvoda.


"Lomi mi se u glavi šta sam mogao, pa sam tako smislio ovo. Ova crna čokolada sadrži i pršutu ili slaninu, ružičasti biber, pistaće i prirodne začine", rekao je on. Pršuta i slanina su dehidrirani, a izgled čokolade, zaista poseban, otkriva začetnika ovog neobičnog deserta.

Iako potpisuje ideju, u realizaciji finalnog proizvoda trebao mu je neko ko radi sa slatkišima. U susretu na sajmovima, Komparić je svoju ideju predstavio Viliju Radoniću, koji je osmislio kako će čokolada na kraju izgledati, i majstorski spojio (ne)kompatibilno. Komparić kaže da je izuzetno zadovoljan kako je sve na kraju ispalo. Pršuta se pokazala atraktivnijom u ponudi, kaže nam Komparić, ali je i stvar ličnih preferencija.

"Sve moje stalne mušterije su se šokirale kada su videle da sam to stavio u ponudu. Rekli su mi da sam lud, a ja sam im rekao da će ih biti još. Za ove čokolade su zainteresovani i turisti, oduševljeni su, a nedavno mi je jedan kupac, Švajcarac koji radi u fabrici čokolade, rekao da mora da kupi i proba", kaže. Upravo zbog nesvakidašnje kombinacije, čini se da kupci žele da probaju nešto iz kutije.