DOGODILO SE NA DANAŠNjI DAN, 21. MAJ :: Semberija INFO ::

 

DOGODILO SE NA DANAŠNjI DAN, 21. MAJ


Danas je petak, 21. maj , 141. dan 2021. do kraja godine ima 225 dana.
 
1471 . - Rođen njemački slikar i graver Albreht Direr, jedan od najvećih renesansnih majstora. Po dubokom interesovanju za prirodu i čovjeka sličan je Leonardu da Vinčiju, a po snazi je izrazit German. Minuciozan u radu, bio je obdaren i velikom maštom. Realizam i misticizam kod njega ponekad idu uporedo. Izradio je portrete velike umjetničke i dokumentarne vrijednosti i izvanredne gravire u drvetu i bakru, u kojima je naročito izražen precizan crtež ("Apokalipsa", "Velika muka", "Bogorodičin život"). Rado je crtao prirodu, a radio je i akvarele. Putovao je po Italiji i Holandiji, ali je najviše živio u Nirnbergu. Djela : "Četiri apostola", "Sveta Trojica", "Bogorodica u ružičnjaku", "Portret Holcšuera".
 
1471 . - U londonskom zatvoru "Tauer" ubijen engleski kralj Henri Šesti, posljednji monarh iz dinastije Lankaster, svrgnut u dinastičkim borbama ("Rat dviju ruža"), a prijesto je ponovo preuzeo Edvard Četvrti. Formalno je vladao od 1422, postavši kralj u osmom mjesecu života. Prvi put su ga pristalice dinastije Jork zbacile s vlasti 1461, kad je kralj postao Edvard Četvrti, a drugi put 1471, nakon što je vojska kuće Jork porazila trupe Lankastera u bici kod Tuksberija, pošto je 1470. godine nakratko vratio prijesto.

1527 . - Rođen španski kralj Felipe Drugi, koji se tokom vladavine od 1556. do smrti 1598. iskazao kao veliki pobornik rimokatoličke reakcije, čija je inkvizitorsko-apsolutistička politika u Holandiji izazvala ustanak protiv španske vlasti. Predvodio je zemlju u ratovima protiv Otomanskog carstva od 1571. do 1578. i protiv Engleske od 1588, okončanom šest godina poslije njegove smrti. Poslije sloma njegove"Nepobjedive armade" 1588. u bici s engleskom mornaricom u La Manšu Španija nikad nije bila svjetska sila prvog reda.

1639 . - Umro italijanski filozof dominikanac Tomazo Kampanela, jedan od rodonačelnika utopijske filozofije, koji je 27 godina proveo u tamnici. U djelu "Sunčeva država", napisanom po uzoru na Platona i Tomasa Mora, izložio je shvatanja o idealnom društvu kao nekoj vrsti platonističke komunističke republike.

1688 - Rođeni engleski pisac Aleksandar Poup, predstavnik klasicizma u engleskoj poeziji, koji je preveo grčke epove "Ilijada" i "Odiseja" na engleski jezik. Dela : pesme"Esej o čoveku", pesma"O kritikama", satirični ep "O gluposti" (Dunciada), komedija-herojska pesma "Otmica kovrdže".

1831 . - U Beograd dopremljena državna štamparija, nabavljena 1830. u Petrogradu. Prva štamparija u oslobođenoj Srbiji počela je rad u septembru 1831. Nazvana je Knjaževsko-srbska pečatnja, zatim je više puta mijenjala ime - sada posluje pod nazivom Beogradski izdavačko-grafički zavod.

1844 . - Rođen francuski slikar Anri Ruso - Carinik, samouk, rodonačelnik naivnog slikarstva. Pažnju kritike skrenuo je jednostavnošću slikarske fakture i naivnošću osjećanja. Presudno je uticao na stvaranje škola"naivnih slikara" u Evropi i Americi. Djela : "Svadba", "Šetnja", "San", "Zavodnica zmije", "Usnula Ciganka".

1845 . - Rođen srpski glumac Toša Jovanović, član Narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najvećih srpskih glumaca 19. vijeka. Posebno se istakao ulogama heroja i ljubavnika. Kao prvi glumac iz Srbije gostovao je u Budimpešti.

1860 . - Rođen holandski ljekar Vilem Ejnthoven, osnivač elektrokardiografije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1924. godine.

1894 . - Srpski kralj Aleksandar Obrenović ukinuo liberalni ustav iz 1888. i vratio na snagu konzervativni iz 1869. godine.

1895 . - Umro austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Supe, autor više popularnih opereta. Djela : operete "Laka konjica", "Bokačo", "Lijepa Galateja", "Fatinica".

1904 . - U Parizu osnovana Svjetska fudbalska federacija - FIFA.

1921 - Rođen je ruski nuklearni fizičar Andrej Dmitrijevič Saharov, učesnik kampanje za političke slobode i ljudska prava, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. Kao nepomirljivi protivnik režima Leonida Brežnjeva, proteran je 1980. iz Moskve u Gorku, gde je ostao do 1986. Bio je tvorac sovjetske hidrogenske bombe, ali se kasnije žestoko protivio nuklearnom naoružanju.

1927 . - Američki pilot Čarls Lindberg spustio se u Pariz, preletjevši za 33 sata i 29 minuta 5.850 kilometara od Long Ajlenda u Njujorku, čime je postao prvi čovjek koji je avionom preletio Atlantik.

1935 - Preminuo je holandski botaničar Hugo de Fris (Hugo de Fris) (Hugo de Fris) (Hugo de Fris). Prema njegovoj mutativnoj teoriji evolucije, za razliku od učenja Čarlsa Darvina, nove vrste su formirane iznenadnom genetskom promenom mutacije. Radovi : "Teorija mutacije", "Vrste i sorte, njihovo mutaciono poreklo".

1935 - Preminuo je američki pacifista i socijalni reformator Džejn Adams( Jayn Adams) dobitnik Nobelove nagrade za mir 1931. Bavila se praktičnim rešavanjem socijalnih problema i bila je predsednica Međunarodne ženske lige za mir i slobodu.

1944 - Posle osvajanja Monte Kazina, saveznici u Drugom svetskom ratu probijaju se kroz front nemačkih nacističkih snaga u Italiji.

1982 . - Britanske trupe u Foklandskom ratu iskrcale se na Foklandska ostrva koja je okupirala Argentina, u najvećoj vojnoj akciji Londona od Suecke krize 1956. Buenos Aires je preduzeo vojnu akciju, polažući pravo na ta ostrva u južnom Atlantiku - oko 500 kilometara od argentinske obale, na kojima Argentinci nikad nisu živjeli - na osnovu toga što su Foklandi pripadali Španiji, kao i Argentina. Španija je 1771. ostrva predala Velikoj Britaniji, 45 godina prije nego što je Argentina stekla nezavisnost.

1989 - Kineski studenti, koji zauzimaju centralni trg Tjenanmen u Pekingu, odbacuju zahtev vlade da napusti trg.

1991 . - Bivši premijer Indije Radživ Gandi ubijen bombom skrivenom u buket cvijeća u toku predizbornog mitinga u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, blizu grada Madras.

​1991 . - Etiopski diktator Mengistu Haile Marijam oboren poslije 14 godina brutalne vladavine i otišao u izbjeglištvo.

1993 . - Senat suspendovao predsjednika Venecuele Karlosa Andresa Peresa pod optužbom za pronevjeru.

1994 . - Bakili Muluzi preuzeo dužnost predsjednika Malavija, kao prvi šef te afričke države izabran na demokratskim izborima.

1996 . - Na istočnoafričkom jezeru Viktorija potonuo tanzanijski feribot, s kojeg se od oko hiljadu ljudi spasilo samo 114.

1998 - Indonežanski predsednik Suharto podnosi ostavku, klanjajući se intenzivnom pritisku masovnih demonstracija predvođenih studentima, izgubivši vlast posle 32 godine diktatorske vladavine. On je predao ovlašćenja šefa države potpredsedniku Indonezije Jusufu Habibiju.

1998 . - Albanska policija zaplijenila na sjevernozapadnom području Albanije prema granici sa SR Jugoslavijom veliku količinu oružja i uhapsila dvojicu Albanaca, koji su pošiljku pokušali da prebace na Kosovo. Prema izvještajima policije, tovar je sadržavao 200 "kalašnjikova", 400 ručnih granata i 500 sanduka municije i eksploziva.

1999 . - Najmanje 10 lica poginulo, a više ranjeno u toku napada NATO avijacije na Kazneno-popravni dom u Istoku, koji je gađan sa osam projektila.

2003 . - Bivši slovenački predsjednik Milan Kučan svjedočio u Haškom tribunalu kao svjedok optužbe na suđenju bivšem jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

2006 - Na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore građani glasaju za nezavisnost.

2008 . - Francuska policija uhapsila Franciska Havijera Lopeza Penju, lidera baskijske separatističke organizacije ETA.