KISELI KUPUS OSNAŽUJE IMUNITET, POBOLjŠAVA PROBAVU I SMANjUJE STRES :: Semberija INFO ::

 

KISELI KUPUS OSNAŽUJE IMUNITET, POBOLjŠAVA PROBAVU I SMANjUJE STRES


Kupus je zbilja ,,pametna glava“. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih materija (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.

Već hiljadama godina je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg, tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija sa kobasicama, pasuljom; neizostavan je u pripremi sarme.

Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam, te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.

Kiseli kupus našao se i na popisu namirnica za bolji libido. Jedete li sirovo kiselo zelje dvaput na dan, probudit ćete, kažu, svoj libido.

Kupus se tradicionalno kiseli u drvenim posudama (danas se često koristi i plastična burad) tako da se odaberu zdrave i lijepe glavice kupusa, pa se naribaju i posole prema načelu - red kupusa, red soli. Između ribanog kupusa mogu se staviti i cijele glavice kupusa za sarmu (pripremaju se tako da im se oštrim nožem izvadi središnji tvrdi dio, a otvor se napuni solju).

 Na vrh ribanoga kupusa obično se stavlja krpa ili gaza, a potom kamen ili neki drugi teški predmet kako bi se iz kupusa istisnuo sok. Tako se podstiče prirodan proces vrenja (fermentacije) mliječne kiseline, a ključnu ulogu u tome imaju takozvane dobre bakterije - probiotici.

Kada počne puštati sok, u kiseli kupus mogu se za poseban okus dodati jabuke, dinje, borovnica, biber...
 
Kupus je metla za želudac i crijeva

• Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.

• Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i podstiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

Da bi se očuvale hranjive materije i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jedenje kiselog kupusa sirovog, bez kuvanja. Ako ga dodajete u neko jelo, učinite to tek na kraju kuvanja.
• U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa.

• Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i bijelim lukom.
 
Kiseli kupus s voćem

Pripremite: 40 gr zelene salate, 1 jabuku, 100 gr svježeg ananasa, 1 mandarinu, 150 gr kiselog kupusa, 75 gr jogurta, 1/2 kašičice mljevenog kima, biber.

Zelenu salatu operite, posušite i složite na tanjir. Jabuku operite, razrežite na 8 dijelova, izvadite sjemenke i narežite na tanke ploške. Ananas ogulite i narežite na kockice. Mandarinu ogulite i razdijelite na kriške. Voće pomiješajte s kiselim kupusom i stavite na tanjir sa zelenom salatom. Od jogurta, bibera i kima umutite umak i njime prelijte salatu
 
Oblog od kiselog kupusa

Ovaj pročišćujući oblog preporučuje se za masnu kožu s proširenim porama: ugrijte 200 ml soka od kiselog kupusa (rasola) i njime natopite gazu. Punu šaku sirovog kiseloga kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Ostavite da djeluje 20 minuta, pa isperite mlakom vodom.