Ova četiri kućna uređaja su gutači struje :: Semberija INFO ::

 

Ova četiri kućna uređaja su gutači struje


  Ilustracija: Nezavisne novine

Zbog velikog rasta cijena energenata, pojedine evropske zemlje počele su da dijele savjete stanovništvu kako da najbolje uštede.

Ovo su stvari na koje treba obratiti pažnju.

Četiri uređaja su robusni „gutači“ električne energije u domaćinstvima – mašine za pranje (i sušenje) veša, pranje suđa, frižideri i televizori. Barem tri od ta četiri uređaja poseduje skoro svako domaćinstvo.

Mašine za pranje suđa

Umjesto pranja posuđa na ruke, preporučuje se korišćenje mašine za pranje posuđa jer se time štedi i električna energija i voda. Takođe se preporučuje korišćenje kratkog programa pranja s niskim temperaturama.

Što je kapacitet mašine za suđe veći, to je veća i potrošnja električne energije i vode. Stoga je savjet da se prije kupovine mašine uzme u obzir kolike su potrebe domaćinstva za pranjem. Savjet je i da se pre početka pranja prostor mašine dobro popuni, a posuđe u nju složi tako da se maksimalno iskoristi prostor, prenosi Blic.

Mašine za pranje i sušenje veša

Budući da sredstva za pranje veša i omekšivači zagađuju okolinu, stručnjaci preporučuju njihovu umjerenu upotrebu. I kod mašine za veš preporučuje se pranje na nižim temperaturama, jer je tada potrošnja energije znatno manja. Bubanj ne treba natrpavati do vrha, ali ni prati “pola bubnja”. Stručnjaci kažu da je mašina puna kad vam stane šaka u bubanj bez pritiskanja odjeće. I u ovom slučaju vrijedi pravilo: što je veći kapacitet mašine, veća je potrošnja energije i vode.

Kombinovani uređaji – za pranje i sušenje veša u jednom manje su efikasni od pojedinačnih.

Televizori

Kod televizora važi pravilo “veličina je bitna” jer veći ekran znači i veću potrošnju energije. Najbolje iskustvo gledanja dobićete kada ekran zauzima približno 40 odsto  vašeg vidnog polja. Stoga je savjet da veličina ekrana televizora bude prilagođena veličini prostorije. Takođe, stručnjaci savetuju da se televizor ne drži uključen kada u prostoriji nema nikoga.Kod kupovine televizora valjalo bi dati prednost onima višeg energetskog razreda. Važna je i napomena da uređaji poput televizora ili računara troše struju i kada su u stendbaj načinu rada pa ih je najbolje sasvim isključiti iz struje kada se ne koriste.

Frižideri

Veliki “gutači” energije u domaćinstvima su i frižideri. No, budući da se bez njih ne može, savjet je da se, radi efikasnog trošenja energije, u njima održava ravnomerna temperatura od 5 stepeni Celzijusa. Frižider bi trebalo postaviti što dalje od izvora toplote, šporeta i rerni, ali i dalje od sunčevih zraka.

Takođe, frižider bi trebalo da bude odmaknut od zida kako bi se omogućilo strujanje vazduha oko njegovog zadnjeg dijela. U frižider ne bi trebalo stavljati tople namirnice niti ga pretrpavati. Preporuka je da se frižider što manje otvara i što kraće drži otvoren. Važno je redovno ga čistiti i voditi računa da unutrašnjost bude suva, prenosi Poslovni dnevnik.