FRANCUSKI DVOJAC OSVOJIO PRICKEROVU NAGRADU ZA ARHITEKTURU :: Semberija INFO ::

 

FRANCUSKI DVOJAC OSVOJIO PRICKEROVU NAGRADU ZA ARHITEKTURU


Održiva arhiktektura i u najurbanijim dijelovima francuskih arhitekata An Lakaton i Žan-Filipa Vasala nagrađena je ovogodišnjom Pricker nagradom – najvećom arhitektonskom počašću – za dizajn koji transformirše urbano stanovanje u komotne i održive prostore, naročito u kontekstu kolektivnog smještaja.
Tom Pricker, predsjednik fondacije koja sponzoriše ovu prestižnu nagradu, objavio je dobitnike u utorak.

“Kroz dizajn privatnih i kolektivnih smještaja, kulturnih i akademskih institucija, javnih prostora i urbanih zdanja, Lakaton i Vasal preispituju održivost u svom odnosu prema postojećim strukturama, osmišljavajući projekte prvenstveno uzimajući u obzir ono što već postoji”, naveli su organizatori u saopćenju.

“Stavljanjem prioriteta na obogaćivanje ljudskog života… oni su u stanju pojedincu donijeti socijalnu, ekološku i ekonomsku korist, pomažući evoluciju grada.”
Kao što sama tvrdi, Lakation (65) je primijetila da je “dobra arhitektura otvorena – otvorena za život, otvorena za poboljšanje bilo čije slobode, gdje svako može uraditi ono što treba uraditi. To ne bi trebalo biti impozantno, ali mora biti poznato, korisno i lijepo, sa sposobnošću tihog podržavanja života koji će se u njemu odvijati.”

“Naš posao je otklanjanje ograničenja i problema te pronalaženje prostora koji mogu kreirati korist, emocije i osjećanja. Na kraju ovog procesa i svih napora mora postojati lakoća i jednostavnost, kada je sve prethodno bilo tako kompleksno”, kađe Vasal (67).