ČUVAJMO ŽIVOTNU SREDINU - TO NAM JE ZADATAK! :: Semberija INFO ::

 

ČUVAJMO ŽIVOTNU SREDINU - TO NAM JE ZADATAK!


Akcija,,Očistimo svijet“ je jedna od najvećih ekoloških kampanja u svijetu. Prva kampanja je pokrenuta 1993. godine i od tada se održava svake godine trećeg vikenda u septembru. Kao međunarodni projekat zaštite životne sredine  ima za cilj da podstakne i podrži grupe, ali i pojedince da kroz zajedničku akciju pokažu brigu za životnu sredinu.

Filozofija pokreta je prilično jednostavna i zasniva se na činjenici da svako može da uradi nešto za bolji svijet. Glavna ideja je da svako u svojoj sredini može da učini mali korak, čija je veličina u tome što će inspirisati još nekog iz svoje okoline da učini to isto. Takav odnos prema zaštiti životne sredine je mnogo bolje rješenje, nego da se prebacuje odgovornost na nekog drugog. Jedna od aktivnosti koja se može provesti je prikupljanje otpada koji se može reciklirati, a posebno  električnog i elektronskog otpada. Ovakvom akcijom sticalo bi se znanje o pravilnom odlaganju otpada, ali i o zakonskim obavezama koje se ne smiju kršiti prevenstveno zbog nas samih, našeg zdravlja i zdravlja budućih generacija.

Ovakvom akcijom bi se razvijala svijest da recikliranjem osiguravamo očuvanje prirode i smanjenje potražnje za prirodnim sirovinama, smanjenje zagađenja vazduha, vode i tla, očuvanje ljudskog zdravlja, uštedu energije i smanjenje deponijskog prostora. Još neke od aktivnosti koje se mogu provesti, prvenstveno među učenicima, su: sađenje drveća, tematske radionice, čišćenje školskog dvorišta i okoline, takmičenja, kvizovi, izložbe učeničkih radova na temu ličnog doprinosa u očuvanju životne sredine...Kakvu god ekološku aktivnost pokrenuli tokom obilježavanja ovog dana ona se uklapa, jer će istaći značaj očuvanja životne sredine, podići  ekološku svijest i pokazati da ako svi uložimo malo truda možemo mnogo doprinijeti. Odnos prema životnoj sredini se gradi još od najranijeg djetinjstva. Nije dovoljno samo djeci pričati da treba čuvati životnu sredinu, mnogo je važnije to pokazati kroz konkretne akcije koje će im omogućiti sticanje navika za cijeli život.