Otkriven najstariji skeletni grob u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Otkriven najstariji skeletni grob u Semberiji


Muzej Semberije u saradnji sa Institutom za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka sprovodi arheološka istraživanja grobnih humki na lokalitetu Novo Selo kod Bijeljine. Nakon geofizičkih istraživanja utvrđeno je da se radi o vještačkim strukturama.
Predmet istraživanja u 2018. godini je zemljana humka za koju se pokazalo da je riječ o višeslojnom ukopnom mjestu. Najmlađi grobovi pripadaju srednjem vijeku (12-13. stoljeće), zatim je otkriven jedan paljevinski grob kasnog bronzanog doba, dok centralno mjesto u grobnoj humci zauzima grob star 4500-4000 godina iz perioda ranog bronzanog doba.
To je prema sadašnjem stanju istraženosti najstariji poznati skeletni grob u Semberiji. Specifičnost ovog groba je platforma od oblutaka na koju je položen pokojnik u zgrčenom položaju. Preliminarne antropološke analize pokazuju da se radi o osobi ženskog pola starosti od 21 do 27. godina. Rezultati arheoloških iskopavanja pokazali su da se radi o ritualnom mjestu koje je omeđeno jarkom.
Buduće analize pokazaće tačnu starost pronađenih grobova, kao i ostale informacije o sahranjenim individuama (ishrana, porijeklo, bolesti). Iskopavanja će se nastaviti i sledeće godine na ovom, kao i na susjednom lokalitetu u Muharinama gdje se nalazi grobna humka sličnih dimenzija.

Radovi su sprovedeni uz pomoć Oružanih snaga BiH i PD „Semberija“ na čijem zemljištu se nalazi lokalitet.

Dr Mario Gavranović, rukovodilac istraživanja
Zamjenik direktora Institura za orijentalnu i evropsku arheologiju – OREA, Beč

Snježana Antić, Muzej Semberije, Bijeljina

Izvor: Muzej Semberije