Promocija knjiga ''Pesme'' i ''Pesme za decu'', autora Danila Čuturila :: Semberija INFO ::

 

Promocija knjiga ''Pesme'' i ''Pesme za decu'', autora Danila Čuturila


 Gradski odbor SPKD ''Prosvjeta'' Bijeljina će 26. septembra 2018. godine u 19,00 časova u Muzeju Semberije organizovati promociju knjiga ''Pesme'' i ''Pesme za decu'' autora Danila Čuturila, a koje su iz štampe izašle u julu ove godine u izdanju Gradskog odbora. Zbirke su izdate posthumno, u saradnji sa autorovim sinom, g-dinom Nenadom Čuturilom. O knjigama će govoriti urednik, prof. dr Cvijetin Ristanović i recenzenti, mr Ljiljana Lukić i Dušanka Novaković. Pozivamo vas da medijski propratite ovaj događaj.


 
Biografija autora:
Danilo Čuturilo rođen je 1906. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i učiteljsku školu. Kao mlad učitelj počeo je raditi u Lici i do 1933. godine službovao je u selima Široka Kula i Motike. Potom prelazi u Baniju i u Gornjem Žirovcu je radio do 1935. godine. Od te godine do početka Drugog svjetskog rata službuje u Osnovnoj školi u Rasavcima kod Banjaluke. U vrijeme rata i do  1947. godine živio je sa porodicom u Beogradu gdje je  bio režiser za osnovne škole opštine Vračar.
Godine 1947. preselio je u Tuzlu i u tuzlanskim osnovnim školama radio kao nastavnik srpskohrvatskog (hrvatskosrpskog) jezika do penzionisanja 1963. godine. Smrt ga je zatekla 28. novembra 1972.  godine.
Iz ljubavi prema djeci, Čuturilo se rano opredijelio za poziv prosvjetnog radnika. I u svom književnom radu najviše pažnje je posvetio  poeziji za djecu, u čemu je ostvario i najveće domete. Tokom saradnje u dječjim listovima i časopisima, koja je trajala nekoliko decenija, štampao je veliki broj pjesama. Pa ipak, za života nije objavio ni jednu knjigu.
Tuzlansko izdavačko preduzeće „Univerzal“ 1980. godine posthumno je objavilo izbor iz Čuturilove poezije za djecu pod naslovom KRUG RADOSTI i na taj način se, bar djelimično, odužilo sugrađaninu i piscu koji je cio svoj radni vijek posvetio najmlađima.
Uz finasijsku pomoć Nenada Čuturila, sina pjesnika Danila Čuturila, SPKD „Prosvjeta“ u Bijeljini prvi put objavljuje kompletniju Čuturilovu pjesničku zaostavštinu u dvije knjige – PESME ZA DECU i  ZAČARANI KRUG  koji sadrži pjesme za odrasle.