MUZEJ SEMBERIJE: 125 GODINA SPD “SRBADIJA” :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE: 125 GODINA SPD “SRBADIJA”



U Muzeju Semberije otvorena je izložba povodom 125 godina Srpskog pjevačkog društva “Srbadija”. Preteklih 32 godine, na čelu “Srbadije” je prof. dr Desanka Trakilović, koja je istakla da su dobili puno značajnih nagrada i priznanja, ali su joj, kako je rekla, “najdraži kontinuirani rad i pjevanje u crkvi”.



-Svake nedjelje, 32 godine, pjevamo u crkvi, a u tom prostoru duše se dobija zvuk. Srećna sam što sam i u prošloj godini pustila moj hor da odleti negdje tamo daleko, a to je bila Južna Koreja. Onog momenta kada su prešli broj bodova koje sam ja na olimpijadama osvajala, to podrazumijeva da mogu da ih ih pustim da idu gdje god žele da nastupaju, a meni ostaje da dok diše i živim, da se nađem u našem hramu Rođenja presvete Bogorodice, da su tu moje liturgije, crkvena muzika, tamjan i njegov miris, a Hor “Srbadija” će, uvjerena sam, i dalje nizati uspjehe”, rekla je prof. dr Trakilović. 

Dirigent docent dr Jelena Trakilović s ponosom je istakla da su dio društva koje slavi 125 godina od osnivanja.
-Bilo je mnogo izazova od obnavljanja “Srbadije” do danas, ali sve smo prebrodili, postigli smo zapažene uspjehe, a iza nas su i Orden Svetog Save, Orden Njegoša, preko 50 zlatnih medalja koje smo osvojili širom Evrope i svijeta i tri olimpijska zlata”, rekla je docent dr Trakilović.



Gradonačelnik Ljubiša Petrović čestitao je 125 godina od postojanja “Srbadije”.
-Ispunjeni smo radošću i emocijom, jer je u pitanju začajan jubilej naše “Srbadije”, koja je prošla mnogo izazova, a očuvala tradiciju i pokazala u cijelom svijetu svoj kvalitet. Ponosni smo na našu “Srbadiju”, koja je naš najbolji ambasador i naše je zadovoljstvo i čast što ih imamo, što nas na najbolji način predstavljaju. Bićemo njihov stub podrške i odgovornosti, jer su naše najveće kulturno blago”, rekao je Petrović. Autor izložbe Tanja Lazić pojasnila je da je izložba “U slavu muzike” organizovana u saradnji Muzeja Semberije i SPD “Srbadija”, sa namjerom da se pokaže  doprinos “Srbadije” očuvanju tradicije, kulture i duhovnosti srpskog naroda, kao i značaj misije Društva u slavu muzike.

-Srpsko pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine osnovano je 1899. godine i u to vrijeme pod austrougarskom vlašću njeni članovi su svojim muzičkim, kulturnim i nacionalnim radom doprinosili razvoju narodnog i prosvetiteljskog duha i očuvanju nacionalne kulture. Društvo “Srbadija” ugašeno je 1945. godine nakon Drugog svjetskog rata, kao i mnoge druge organizacije sa nacionalnim predznakom u socijalističkoj Jugoslaviji. Rad društva obnovljen je u julu 1992. godine i za 32 godine “Srbadija” je postavila nove standarde horskog rada i rezultata na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou, postala sinonim kvaliteta domaće kulturne scene i vrhunski ambasador kulture srpskog naroda i Republike Srpske. Izložba ima četiri dijela, prvi je posvećen staroj “Srbadiji” i prvih pola vijeka njenog postojanja, drugi dio radu nove “Srbadije” od 1992. godine do danas, treći dio najvećim uspjesima “Srbadije” na međunarodnim nastupima i festivalima, odakle su se vraćali sa najsjajnijim medaljama i prizanjima, a četvrti dio je posvećen Majskim muzičkim svečanostima koje “Srbadija” organizuje od 2002. godine, a koje su veliki horski festival”, rekla je Lazićeva i naglasila da je “Srbadija” iz Bijeljine hor koji je postao sinonim rada u kulturi, čiji entuzijazam, znanje i posvećenost muzici je simbol kultunog stvaralaštva.
 
-“Srbadija” je amsador kulture srpskog naroda i naše duhovnosti”, istakla je Lazićeva. Na svjetskoj rang listi horova fondacije “Interkultur” bijeljinska “Srbadija” je trenutno na 23. mjestu u kategoriji tradicionalne muzike, 36. mjestu u kategoriji mješovitih horova i 120. mjestu na ukupnoj rang listi /TOP 1.000/, što je najbolje rangirani hor iz Republike Srpske, BiH i regiona”, saopšteno je iz ovog društva. Izložba će biti otvorena do 7. septembra.


Semberija info - O. Stjepanović