OBJAVLjEN ŠESTI BROJ ČASOPISA A PRIORI :: Semberija INFO ::

 

OBJAVLjEN ŠESTI BROJ ČASOPISA A PRIORI



Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je objavljen je novi broj Naučno-popularnog časopisa A priori (Vol. 4, br.1, 2024). Časopis izlazi od 2021. godine u izdanju Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka. 

Od prošlog broja dijele nas sljedeće novosti: A priori je indeksiran u međunarodnu bazu naučnih časopisa – ERIH PLUS, te je time svrstan u najvišu kategoriju naučnih časopisa u oblasti društvenih i humanističkih nauka – istaknuti naučni časopis međunarodnog značaja Republike Srpske. 

U ovom broju donosimo: 
Uvodnu riječ Andrije Jurića, intervju sa Ninom Fuštar, naučne radove Romana Šimunovića i Ane Galić, poeziju Borivoja Vezmara, Pavla Zeljića, Amara Ličine, Ljiljane Jarić, Ajdina Alibabić, Neire Turbić, Anđele Cvijetinović i Siniše Mitrića, zatim prozu Vedrana Vasiljevića, Predraga Kisića, Jadranke Milenković, Lebrehta Gašpara, Anteja Jelenića, Predraga Bojinovića i Marjana Urekara, kao i prevode Minje Pješčić i Marka Bačanovića. Dostupni su vam i nagrađeni radovi Tarika Čolića, Evite Bojkovac i Luke Đukanovića, te i izvještaj Petra Pavlovića, zajedno sa pratećim prilogom. 

Mnogi sljedbenici filozofske misli se lako nađu u ćorsokaku ranijih generacija kada se citiraju velikani i govori da su sve velike priče već ispričane. Međutim, ukoliko želite da se upoznate sa najnovijim ostvarenjima u filozofskoj misli, za članke i knjige koji su objavljeni samo u tekućoj godini biće vam potrebni dani i dani da uradite samo jedan osnovni pregled. Takođe je lako uočiti sličan putokaz i u umjetničkim oblicima izražavanja.

Zato mi sa svakim narednim brojem sa ponosom svjedočimo novopristiglim misliocima čije originalne ideje imamo priliku čitati i promišljati. I ovaj put A priori naglašava kvalitet prezentovanog sadržaja i zadovoljstvo saradnjom koju smo ostvarili pripremajući ovaj broj.

Podrška i davanje prostora nauci, umjetnosti i kulturi je nužna za opstanak ovog društva i naraštaja koji dolaze. Zbog toga apelujemo: da se medijska, kao i pažnja političara i drugih društvenih moćnika usmjeri upravo na ove vrijednosti: obrazovanje, umni rad, stvaralaštvo, davanje šanse neafirmisanim mladim ljudima, a da se iz centra javnosti izmjeste tržište, marketing, prodaja, profit i kič. 

Nadamo se će vam teme obrađene u šestom broju časopisa  A priori  biti zanimljive. Ovim putem vas pozivamo da učestvujete u izradi časopisa, te da svojim stručnim prilozima sadržajno obogatite sljedeća izdanja. 

Kompletan sadržaj ovog broja dostupan je na stranici A priori-ja:
https://www.casopisapriori.com/index.php/apriori/issue/view/6/6
 

​U Banjoj Luci, 01.08.2024. godine                                      
Ana Galić, glavni i odgovorni urednik