Matija Bećković, dobitnik “Kočićeve nagrade” za 2024. godinu :: Semberija INFO ::

 

Matija Bećković, dobitnik “Kočićeve nagrade” za 2024. godinu


-Slavni srpski pjesnik i književnik Matija Bećković, dobitnik je “Kočićeve nagrade” za 2024. godinu Žiri koji je radio u sastavu Ranko Risojević, član, Predrag Bjelošević, član, i Duško Pevulja, predsjednik, ovu odluku dionio je jednoglasno, a u obrzaloženju žirija navodi se da je Bećković vodeži srpski pjesnik ali i dokaz da je poezija živa i djelotvorna u vremenu nesklonom poetskoj riječi. -Matija Bećković je nesumnjivo vodeći savremeni srpski pjesnik.

Ali pored toga, i više od toga, on je zastupnik poezije, možda i posljednji dokaz da je poezija živa i djelotvorna i u vrijeme koje joj je izrazito nesklono.

U vrijeme kad se pjesničke knjige štampaju u tiražima od stotinjak primjeraka koje slabo ko čita, Bećkovićeve knjige se doštampavaju u velikim tiražima, a na njegovim pjesničkim večerima ljudi se tiskaju kao na koncertima popularne muzike.

On je stekao ogromnu, široku popularnost, a da pritom ništa od visokih umjetničkih kriterijuma nije žrtvovao ni iznevjerio, što zaista mogu samo rijetki, oni najveći stvaraoci.

Za svog dugog pjesničkog vijeka Matija Bećković je bio slavljen, hvaljen i često nagrađivan pjesnik.

Tim više čudi činjenica da mu do sada nije dodijeljena «Kočićeva nagrada», koju on po svemu zaslužuje, jer je visokim dometima svoga djela postao, poput Kočića, istinski narodni pisac čije su riječi odavno ušle u poslovički rječnik jezika i naroda kojima pripada, piše u obrazloženju žirija. Nagrada će biti uručena laureatu 26. avgusta u sklopu Kočićevog sabora.