Sutra slavimo IVANjDAN: Šta bi svaka kuća trebalo da uradi za sreću tokom cijele godine? :: Semberija INFO ::

 

Sutra slavimo IVANjDAN: Šta bi svaka kuća trebalo da uradi za sreću tokom cijele godine?


 Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra, 7. jula, obilježavaju rođenje Svetog Jovana Krstitelja, praznik koji je u narodu poznat i kao Ivanjdan.
 
Sveti Jovan je poznat kao Jovan Preteča jer je došao prije Hrista, a kao Krstitelj zato što je pored drugih krstio i Hrista. Poznat je i kao Biljober ili Travar jer je živio skromno, hraneći se biljem, bubama, skakavcima i medom divljih pčela.

Ivanjdanski običaji

Običaj je da žene noć uoči Ivanjdana pletu vjenčiće od cvijeća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata.

Pletenjem vjenaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina ljeta), i da se tim vjencima priroda ovjenčava.

Vjenčići se sutradan kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Vjeruje se da će štititi dom od nesreće tokom cijele godine.

Običaji za ljubav

Postoje stari rituali na Ivanjdan koji se vezuju za ljubav. Običaj je da djevojka isplete vjenac od cvijeća i da kroz njega pogleda momka koji joj se dopada. Još jedno vjerovanje kaže da djevojka treba da ubere cvijeće pred Ivanjdan i u noći između 6. i 7. ga stavi ispod jastuka i prespava na njemu.

Ukoliko cvijeće ujutru bude i dalje svježe i lijepo, brzo će upoznati srodnu dušu. Ako cvijeće uvene, još će morati da sačeka na susret sa pravom ljubavi.
 
(Srpska Info)