Tradicionalni godišnji koncert SKUD-a „Semberija“: Čuvar narodne tradicije i običaja :: Semberija INFO ::

 

Tradicionalni godišnji koncert SKUD-a „Semberija“: Čuvar narodne tradicije i običaja



U velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ večeras je organizovan jubilarni - sedamdeseti godišnji koncert SKUD-a „Semberija“. U proteklih tridesetak godina SKUD „Semberija“ obilježava i svoju krsnu slavu - Vidovdan, tako da je ovaj koncert upriličen nekoliko dana uoči krsne slave Vidovdana.

Direktor SKUD-a „Semberija“ Branka Savčić Marković kaže da ove godine koncert neće biti tematski, već je publici ponuđen raznovrstan program.



„Igrači, pjevači i svirači, naši najmlađi igrači iz dječijeg ansambla, prvi izvođački ansambl, prvi ansambl veterana, ženska vokalna grupa, uz nezaobilaznu pratnju našeg Velikog narodnog orchestra, pod rukovodstvom profesora Željka Đukanovića. Tu su i naše solistkinje Neda Marjanović i Jana Mrdić. Pripremili smo atraktivan program, pun emocija. Povodom sedam decenija postojanja SKUD-a „Semberija“ osjećamo i obavezu da našem gradu pružimo pregršt emocija, ljubavi, igre i dobrog raspoloženja“.

Branka Savčić Marković kaže da SKUD „Semberija“ okuplja oko četirsto do petsto članova, raspoređenih u više sekcija.
„Stub Društva je Folklorna sekcija, tu je i Veliki narodni orkestar, Ženska i Muška vokalna grupa. Imamo i Tkačku sekciju, odnosno Sekciju ručnih radinosti. Što se tiče gostovanja, uskoro ćemo putovati u Bugarsku, na Crno more. U avgustu Dječiji ansambl će nastupati u Užicu, u oktobru ćemo nastojati da oba ansambla odvedemo u Prag. U aprilu smo gostovali u Budimpešti. Gostovanja u inostranstvu predstavljaju veliku motivaciju za naše članove“, kaže direktorica SKUD-a Semberija, naglašavajući da je osnovna misija i uloga ovog kulturno - umjetničkog društva da mlade ljude okupi oko nečeg vrijednog i kvalitetnog, što će ih udaljiti od poroka koje nudi ulica. S druge strane, SKUD „Semberija“ čuva narodnu tradiciju i običaje, čuva jedan od najvažnijih stubova srpskog identiteta.

Željko Đukanović, šef Velikog narodnog orkestra SKUD-a „Semberija“ kaže da Vidovdanski koncert predstavlja posebnu inspiraciju i obavezu za sve članove SKUD-a „Semberija“.



„Nastupamo povodom naše slave - Vidovdana i nastojimo da na sceni pokažemo sve ono najbolje što smo pripremali u proteklih godinu dana. Publika je došla u velikom broju, a to je i spoj više generacija, od baka, djedova, majki i očeva, braće i sestara, pa do unučadi koja nastupaju u ovom kulturno - umjetničkom društvu”.

Nedeljka Marjanović je član SKUD-a „Semberija“ od 2008. godine. Publika je pamti i po nedavno održanom solističkom koncertu.



„Na sceni dajem sve od sebe i publika me dodatno motiviše svojim aplauzima. Ovog ljeta ćemo mi, vokalni solisti, učestvovati na „Otvorenoj sceni“, a krajem jula i početkom avgusta nastupaćemo na Gradskom trgu. Na svakom koncertu s ponosom predstavljamo sve ono najbolje od naše kulturne tradicije i iz podneblja u kome smo potekli“, kaže Neda Marjanović.


Semberija Info - Lj. Ljubojević