DANAS SLAVIMO SVETOG NEKTARIJA, ZAŠTITNIKA BOLESNIH :: Semberija INFO ::

 

DANAS SLAVIMO SVETOG NEKTARIJA, ZAŠTITNIKA BOLESNIH


​Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas, 22. novembra, slave Svetog Nektarija Eginskog, grčkog monaha nad čijim su se moštima, prema brojnim svjedočenjima, dešavala čuda.
 
Veruje se da one imaju iscjeliteljske moći i da pomažu onima koji boluju od teških bolesti, a naročito oboljelima od raka, paralize, Parkinsonove bolesti i bolesti nerava, bubrega, očiju... Sveti Nektrije je bio nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine. Živeo je polovinom devetnaestog vijeka, a preminuo je 1920. godine. Njegov život, od prvih koraka sve do upokojenja, od velikog je značaja za pravoslavne hrišćane. Život ovog čovjeka bio je neprestana borba u ime dostizanja istinskog znanja i vrline. Žitije svetog Nektarija predstavlja ostvarivanje nepokolebljive želje za pronalaženjem onoga prema čemu je toliko svim silama stremila njegova duša, kao približenje Bogu i Isusu Hristu.

Sveti Nektarije Eginski je svetitelj kojem se pripisuje više od 2.000 čuda. Mnoge zdravstvene ustanove  uzele su za svog zaštitnika upravo Svetog Nektarija, a među njima je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, gdje je zaposlen najveći broj stručnjaka iz oblasti onkologije.
 
Manastir Svete Trojice, koji je ovaj svetac osnovao u Egini, posjećuju hodočasnici iz cijelog sveta, a većina njih ne krije da je našla isceljenje nad njegovim moštima koje ispuštaju sveto miro. Vjernici u manastir dolaze da se poklone Svetom Nektariju i da na njegovim moštima osvete jastučnicu, peškir ili šal, koji bi nakon toga bolesnici trebalo da nose, kao i da uzmu osveštano ulje.
 


Osim što govori o jedinstvu vere i medicine, dokumentarni film „Bog ima zadnju reč", sadrži i svedočanstva o čudesnim iscjelenjima pacijenata, koje je savremena medicina, nemoćna da ih izleči, proglasila neizlečivim. Iznose ih lekari koji su ih lečili, potvrđujući da je, kao i u svemu drugom, Bog Taj koji ima zadnju reč.