SEDMI “ KOTLIĆ “KOD TOČKA” U GORNjEM DRAGALjEVCU :: Semberija INFO ::

 

SEDMI “ KOTLIĆ “KOD TOČKA” U GORNjEM DRAGALjEVCU


Foto: Semberija info
U Gornjem Dragaljevcu, pod pokroviteljstvom Gradske uprave Bijeljina, već sedmi put, organizovana je tradicionalna turističko - kulinarska manifestacija “Kotlić kod Točka” koja je i ove godine, uprkos pravim tropskim uslovima i temperaturi iznad 40 stepeni celzijusovih, okupila veliki broj takmičara iz cijele Semberije, ali su gosti stigli i iz susjednih gradova, Brčkog, Ugljevika, Lopara, pa čak i iz Slovenije i Švajcarske. Organizatori kažu, važno je družiti se, našaliti se, provesti nekoliko časova u dobrom i vedrom raspoloženju. Kad se nešto voli, nije teško biti ni pored ražnja, a ni pored roštilja, rekoše nam učesnici ove manifestacije.



Mladen Arsenović, šef kabineta gradonačelnika Ljubiše Petrovića, čija je ekipa 2017. godine pobijedila na ovoj manifestcaiji, kaže da su ovakve manifestacije dobro došle da se pokaže šta to Semberija može sve  organizovati i na koji način može ugostiti prijatelje i drage goste iz drugih sredina.



“Najvažnije je druženje, dobro raspoloženje i dobra atmosfera. Na ovaj način promovišemo i naša sela, naše mjesne zajednice. Gornji Dragaljevac već sedam godina uspješno organizuje ovu manifestaciju. Nadam se da će i druge mjesne zajednice organizovati slične manifestacije”, istakao je Arsenović.

Kombinovana takmičarska ekipa, iz Popova, Dvorova i Dragaljevca već sedmi put je na ovoj manifestaciji
Milan Petrović kaže da u svoju takmičarsku ekipu prihvataju sve zainteresovane, koji vole da se druže i da ljuduju.



Miodrag Blagojević iz Popova, kaže da bez dobrog mesa nema ni dobrog gulaša.

 “Meso mora biti kvalitetno. Začini su iz domaće produkcije, od luka, crnog i bijelog, šargarepe, paprike i svega drugog. Za dobar paprikaš treba provesti tri sata pored tihe vatre. Pobjeđivao sam tri puta na ribljem kotliću”, kaže Miodrag.



Zoran Šiforija došao je sa ekipom kolega iz Mljekare “Mlijeko produkt” Kozarska Dubica. Posebno hvali Raju Tejića iz Donje Bukovice, kao vrijednog člana ekipe. Kaže da su već osvajali nagrade na sličnim takmičenjima.
“Vozač sam po zanimanju, ali odlično obavljam i mužu krava, znam da ukiselim mlijeko, pa, evo, znam i dobar paprikaš da pripremim. Ne stidim se nikakvog posla”, iskren je Zoran Šiforija.

Ekipa iz Magnojevića Gornjeg, s Jovicom Marinkovićem na čelu, kaže da je za dobar paprikaš neophodno u kotlić ubaciti tri vrste mesa. “Pripremam petnaestak litara, odnosno petnaestak kilograma paprikaša. Svake godine sam tu, u Gornjem Dragaljevcu. Važno je da učestvujemo, nije važna pobjeda”, kaže Jovica Marinković.



Goran Miljenović i Jelena Simić iz Gornjeg Dragaljevca su među najmlađim takmičarima u pripremanju ovogodišnjeg paprikaša. Kažu da se prvi put takmiče, te da sve rade po vlastitom znanju i osjećaju.

Mišo Pantić, građevinac po profesiji, kaže da  za dobar paprikaš treba imati dobru volju, ljubav prema zdravoj i ukusnoj hrani. Uz sve to, najvažnije je druženje, dobro raspoloženje.



“Nismo organizovali kotlić u pretprošloj godini, zbog pandemije. Ovo nam puno znači, da se čuje malo i za naše selo, koje je udaljenije od grada. Mladi su bili aktivni, te su učestvovali, zajedno sa Gradskom upravom,  u organizaciji ove manifestacije”, kaže Mišo.

Miladin Zarić Lulo, vlasnik ribnjaka “Ravnaja” iz Dragaljevca, koji postoji od 2014. godine, kaže da je ribnjak otvorio kako bi se pripremio za penzionerske dane. Osim riblje čorbe, voli i paprikaš, pogotovo kada je dobro društvo na okupu.



“Ribnjak je površine oko dva dunuma. Najvažnije je održavati floru i faunu na ribnjaku. Puno sam naučio od stručnih ljudi, profesora koji predaju na fakultetima. Riblju čorbu odlično pripremam, a danas sam tu, da pripremimo i dobar paprika”, kaže Zarić.

(Semberija info)