Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Vijećnica u narandžastoj svjetlosti :: Semberija INFO ::

 

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Vijećnica u narandžastoj svjetlosti


Odlukom Ujedinjenih nacija 25. dan u mjesecu novembru odabran je kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na tri sestre Maribal, protivnice diktature u Dominikanskoj Republici, koje je režim pobio na ovaj dan 1960. godine.
 
Sa ciljem podizanja svijesti u vezi sa ovim problemom, u svijetu se organizuje kampanja – „16 dana aktivizma“. Kampanja počinje 25. novembra i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar). Na ovaj se način želi naglasiti da uklanjanje svakog oblika nasilja nad ženama predstavlja osnovno pitanje zaštite ljudskih prava.
 
Zvanična boja ove kampanje je narandžasta. Milioni ljudi širom svijeta ujedinjuju se pod narandžastom zastavom, koja simboliše svjetliju budućnost svijeta u kom nema nasilja nad ženama i djevojčicama. U znak promjena, narandžasto svjetlo osvijetlilo je čuvene znamenitosti. Vlade, slavne osobe, mediji, organizacije civilnog društva i  Ujedinjene nacije učestvuju u nizu organizovanih aktivnosti.
 
U kampanju se uključio i Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH i ICITAP-om, stoga je u noći 25. na 26. novembar Vijećnica u Brčkom biti osvijetljena narandžastom reflektujućom svjetlošću.