U DVOROVIMA OTVOREN SEMBERSKI SAJAM MESA I RIBE :: Semberija INFO ::

 

U DVOROVIMA OTVOREN SEMBERSKI SAJAM MESA I RIBE


Kompanija „Globus“ iz Bijeljine i ove je godine organizovala tradicionalni Semberski sajam mesa. Na ovogodišnjem sedmom po redu sajmu izložbeni asortiman je dodatno proširen pa je sajam dobio i novi naziv: Semberski sajam mesa i ribe. Pored mesa i prerađevina od mesa posjetioci sajma će danas i sutra imati priliku razgledati, degustirati i, po sajamskim cijenama kupiti još čitav niz proizvoda prehrambene industrije. Glavni cilj sajma je da se na jednom mjestu promoviše Semberija, njena poljoprivreda, prehrambena industrija, proizvodnja mesa i mesnih proizvoda. Tokom prethodnih šest izdanja Semberski sajam mesa se nametnuo kao jedna od najznačajnijih smotri agrobiznisa i prepoznatljiv brend Semberije. Na ceremoniji otvaranja sajma prisustvovala je visoka delegacija Vlade Republike Srpske: Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva, Denis Šulić, ministar trgovine i turizma te Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


 
-Mi meso doživljavamo kao univerzalni jezik hrane. Bez obzira gdje se nalazimo, meso ima moć da okupi ljude, da probudi naša čula, da nas podsjeti na našu tradiciju, kulturu i običaje. Ovaj sajam nije samo prilika za promociju novih proizvoda i usluga nego je i prilika za stvaranje novih poslovnih veza i razmjenu ideja. Sajam mesa i ribe okuplja ljude iz različitih sektora tako da će svi posjetioci imati priliku vidjeti, okusiti i naučiti nešto novo na svakom štandu“, rekao je na ceremoniji otvaranja Slavko Đerić, direktor Semberskog sajma mesa i ribe.


 
Podršku organizovanju sajmu u Dvorovima pružila je i Područna privredna komora Bijeljina. Predsjednik komore, Stevo Savić pohvalio je menadžment kompanije „Globus“ koji je, uprkos izuzetno teškoj godini u stočarstvu Semberije uspio organizovati jedan ovakav sajam. Afrička kuga je tokom ove godine pogodila oko 1100 domaćinstava a preko 50.000 svinja je bilo eutanazirano. U svjetlu ovakvih podataka, prema mišljenju Stevića, sedmi Semberski sajam mesa i ribe, ima još veću važnost.


 
Miodrag Đukić, predsjednik SRU „Riba“ iz Bijeljine izrazio je zadovoljstvo što se u programsku šemu Semberskog sajma mesa uvrstila i riba i proizvodi od ribe. Posebno zbog činjenice da prostori Republike Srpske a posebno Semberije raspolažu velikim vodnim resursima koji su bogati različitim vrstama ribe a koje je lokalno stanovništvo odvajkada koristilo u svrhu prehrane.

Sajam je zvanično proglasio otvorenim Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.-Jedan od najvažnijih potencijala kojima raspolaže Republika Srpska je zdrava hrana. To je ono što trebamo čuvati i razvijati za mlade generacije koje dolaze. Drago mi je da ovdje na sajmu vidim kompanije koje učestvuju u kampanji „Društveno odgovorni“ kroz koju su se, djelimično ili potpuno odrekle marže na svoje proizvode u maloprodaji i tako građanima Republike Srpske olakšale podnošenje inflatornih udara. Sve ono što radimo kroz politiku, sve ono što radi predsjednik Milorad Dodik, ima smisla samo ako iza sebe imamo jaku privredu i zato ste vi naši najveći partneri u očuvanju institucija i integriteta Republike Srpske“, izjavio je ministar Šulić.
 
(Semberija info)