SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA RS: SASTANAK SA MINISTROM ZLATANOM KLOKIĆEM :: Semberija INFO ::

 

SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA RS: SASTANAK SA MINISTROM ZLATANOM KLOKIĆEM


Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić razgovarao je u Bijeljini sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske o saradnji na jačanju kapaciteta opština i gradova za učešće u projektima evropskih fondova i prekogranične saradnje.

-Razgovarali smo o jačanju kapaciteta opština i gradova za učešće u projektima evropskih fondova i prekogranične saradnje, što svakako, institucije Republike Srpske podržavaju. Saradnja ministarstva i sekretarijata veoma je dobra, a uvjeren sam da će saradnja I dalje biti još bolja i konstruktivnija”, rekao je ministar Zlatan Klokić. Uz zahvalnost na posjeti, sekretar SOGRS Aco Pantić, rekso je je nedavno urađena analiza koja je pokazala da su najveći problem za korištenje programa i fondova EU, nedostatak kapaciteta za pisanje projekata, ali i sredstava za predfinansiranje projekata.

-To zapravo znači da se većinom očekuje da opštine i gradovi sami finasiraju projektne aktivnosti, nakon čega im se sredstva refundiraju.  Mi smo pokrenuli inicijativu za uspostavljanje finansijskog mehanizma za podršku projektima koji bi funkcionisao na bazi Revolving fonda. Radi se o tome da jedinica lokalne samouprave koje dobiju projekte EU, dobiju mogućnost da povuku sredstva iz Revolving fonda, kao pozajmicu, nakon čega im se sredstva refundiraju. Inicijativa je jednoglasno podržana od Saveza opština i gradova Republike Srpske”, rekao je Pantić. On je dodao da su u proteklom periodu rađene obuke za jačanje kapaciteta opština i gradova za pisanje projekata, a u tom cilju će se i nastaviti. Osnivač Revolving fonda bila bi Vlada RS, a čine se napori da se iniciraju i međunarodne organizacije za učešće u osnivanju fonda.