PU BIJELjINA PREDSTAVILA REZULTATE RADA :: Semberija INFO ::

 

PU BIJELjINA PREDSTAVILA REZULTATE RADA


U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su nadležni predstavili rezultate rada pripadnika Ministarstva ostvarene tokom januara 2022. godine. Ukupno stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina ocjenjeno je kao zadovoljavajuće.

Načelnik PU Bijeljina Stjepan Terzić iznio je podatak o 47evidentiranih krivičnih djela tokom januara 2022. godine gdje su nadležnim tužilaštvima podnesena 44 izvještaja protiv 45 lica. U analiziranomperiodu nije zabilježen nijedan slučaj maloljetničke delikvencije. Načelnik Terzić je istakao visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela u iznosu od 90%.

Tokom januara 2022. godine pripadnici Policijske uprave Bijeljina su zaplijenili devet kilograma i 197 grama opojnih narkotičkih sredstava.

Načelnik Sektora policije Igor Kapikul predstavio jepodatke o javnom redu i miru koji je tokom prvog mjeseca ove godine narušen 36 puta (14% manje u odnosu na januar 2021. godine). Evidentirano je 52 prekršaja (13% manje odnosu na januar 2021. godine) u odnosu na koje su podnijeta četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 42 prekršajna naloga. Načelnik Kapikul je podsjetio da je pri kraju realizacija prve faze sistema videonadzora na području grada Bijeljina koja će biti kompletirana postavljanjem videonadzora na posljednjoj, 57. lokaciji. Nakon toga, uslijediće realizacija i druge faze ovog projekta.

Po pitanju saobraćajnih nezgoda, tokom prethodnog mjeseca evidentirano je njih 91. Od tog broja 19 nezgoda su bile sa tjelesnim povredama. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda je nepravilno izvođenje radnji vozilom u saobraćaju i neprilagođena brzina kretanja vozila. Tokom analiziranog perioda 193 vozača je isključeno iz saobraćaja od čega 180 zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina, Stjepan Terzić je, mimo izvještaja o rezultatima rada službenika ove uprave za januar 2022. godine upoznao javnost sa jednim aktuelnim slučajem. Naime, na području grada Bijeljina, 15. februara 2022. godine od strane pripadnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapšen je službenik Policijske uprave Bijeljina inicijala D.B. zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela primanje mita i trgovina uticajem koje je počinio u dva navrata, 23.12.2021. i 15.02.2022. godine, kada je i uhapšen. Djela je počinio primanjem mita u ukupnom iznosu oko 20.000 konvertibilnih maraka. Isti je od strane kolega iz Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS predat u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva u Banjaluci. Protiv policijskog službenika biće preduzete sve mjere i radnje u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima te Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

-Policijska uprava Bijeljina će preduzimati sve mjere i radnje u cilju sprečavanja ovakvih štetnih pojava korupcije, naročito u svojim redovima, i sankcionisati sve policijske službenike koji narušavaju ugled i čast Ministarstva te kaljaju ugled časnih i poštenih kolega“, istakao je načelnik Stjepan Terzić.