JAVNA RASPRAVA O NOVOM PRAVILNIKU O SPORTU :: Semberija INFO ::

 

JAVNA RASPRAVA O NOVOM PRAVILNIKU O SPORTU


U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je održana javna rasprava na kojoj su predstavnici sportskih klubova imali priliku iznijeti svoje sugestije i prijedloge o nacrtu Pravilnika o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu.

​Verzija pravilnika koja je danas bila predmet razmatranja izrađena je od strane radnog tijela koju su sačinjavali članovi Gradske uprave, dvojica delegata gradske Skupštine i dva predstavnika sportskih klubova. Zadatak ove radne grupe je bio izrada propisa kojim bi se precizirala i pojasnila procedura dodjele finansijskih sredstava za sportske klubove iz gradskog budžeta. Pravilnik koji je trenutno  važeći usvojen je 2007. godine i do sada je bio predmet brojnih kritika  sportista i  sportskih radnika. Novim pravilnikom predviđene su novine po dva osnova a odnose se na kategorizaciju klubova i propisivanje koji troškovi sportskih kolektiva se smatraju prihvatljivim da bi se mogli sufinansirati iz gradskog budžeta.

-Moramo imati na umu da Grad Bijeljina ne može svojim izdvajanjima iz budžeta finansirati cjelokupan sport na području grada. Mi izdvajamo jedan iznos koji je dovoljan za djelimično  finansiranje, odnosno  sufinansiranje osnovnih troškova koje imaju klubovi u toku jedne kalendarske godine. Ovim pravilnikom želimo da ispravimo propuste i nepravde koji su u prethodnom periodu nanošene pojedinim klubovima i sportistima. Zato smo i vas uključili u proces donošenja ovog pravilnika jer ste vi najzainteresovaniji da se ova oblast reguliše  na pravi način“, rekao je  Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.

Jedan od članova radne grupe za izradu Pravilnika o raspodjeli sredstava za sport i fizičku kulturu je Danijel Perić odbornik u Skupštini grada Bijeljina.

-Pravilnik koji trenutno važi na snazi je  od 2007. godine. Novim pravilnikom nećemo ispraviti sve probleme koje imamo u našem sportu ali je ovaj akt jedna faza u razvoju odnosno uređivanju odnosa Gradske uprave Grada Bijeljina prema sportu. Trenutna budžetska stavka za sport je povećana u prethodne dvije godine za 200.000 konvertibilnih maraka  i trudićemo se da bude još veća. Želimo da, radi dobrobiti sporta u Bijeljini imamo dobru saradnju sa sportskim radnicima ali smo i svjesni da će uvijek biti nezadovoljnih“, rekao je  Danijel Perić.

Sportski radnici sa područja grada Bijeljina iznijeli su stav da je nacrt novog pravilnika u načelu dobar ali su iznijeli i  svoje viđenje i prijedloge sa kojima bi  ovaj pravilnik bio puno jasniji, precizniji i konkretniji.
Predsjednik Košarkaškog kluba „Feniks“, Branimir Đokić ukazao  je  na određene nedorečenosti u prijedlogu i predložio da se ovaj prijedlog dodatno doradi i unaprijedi i da na snagu stupi tek sljedeće,  2023. godine. Milorad Marković  ispred Karate kluba „Šampioni“ bio  je  stava da se više pažnje mora posvetiti vrhunskom sportu u Bijeljini i predložio da pravilnik tačno precizira kolike nagrade  iz  gradskog budžeta pripadaju osvajačima evropskih i svjetskih prvenstava. I drugi sportski radnici su  tokom diskusije  iznijeli konkretne prijedloge tako da će radna grupa za izradu pravilnika imati prilike da se u narednom  periodu o njima  očituje.

Nacrtom pravilnika je predviđeno da će sportski klubovi i udruženja koja baštine tradiciju Sportskog  društva  „Radnik“  zbog svog značaja za Bijeljinu imati privilegovan položaj prilikom raspodjele sredstava iz gradskog budžeta.