Prije 31 godinu: Biti na braniku Jugoslavije :: Semberija INFO ::

 

Prije 31 godinu: Biti na braniku Jugoslavije


U broju od prvog avgusta 1989. godine Semberske novine u rubrici „Politička panorama“ donose opširan izvještaj iz Donje Trnove, gdje je svečano obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH.

- Ni jedan narod, ni jedna republika ili pokrajina bez naše zajedničke domovine nema perspektivu. Zato smo za Titovu avnojevsku socijalističku federativnu zajednicu ravnopravnih naroda i narodnosti. Zato ukupan naš napor i stvaralaštvo usmjeravamo jednoj orjentaciji  - jugoslovenskoj“, istakla je Edina Rešidović, predsjednica Republičke konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda BiH na svečanosti u Donjoj Trnovi. Šta je bilo i šta se zbilo dvije godine kasnije, manje – više, svi dobro znamo.
 
Veće cijene za vodu i odvoz smeća
 
Jedva da je prošlo i mjesec dana od zadnjeg poskupljenja komunalnih usluga, uslijedilo je novo povećanje cijena odvoza smeća za 41 odsto i vode i kanalizacije za 34 odsto. Tako će se od prvog jula 1989. godine odvoz smeća za domaćinstvo u Bijeljini plaćati po cijeni od 264 dinara po metru kvadratnom, a ukupna cijena vode i kanalizacije za domaćinstvo je 1.597 dinara po metru kubnom, od toga je 208 dinara po metru kubnom za proširenje izvorišta. Komunalna Radna organizacija „4. Juli“ je ovo novo poskupljenje usluga objasnila znatnim porastom troškova.
 
Tajna je u agrotehnici

 
 Božo Božić iz Brodca, sa prinosom pšenice u žetvi 1989. godine od osam i po tona po hektaru, najvjerovatnije je rekorder Semberije u proizvodnji hljebnog žita. Rekord je postigao sortom “Sana”, zagrebačkog instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja. Tako je Božo, koji je već bio rekorder šezdesetih godina u proizvodnji pšenice, a 1983. godine jugoslovenski rekorder u proizvodnji kukuruza, ponovo osvojio titulu rekordera.
“Nema tu nikakve mudrosti, rekao je Božo za Semberske novine. Treba samo slušati savjete stručnjaka i primjenjivati sve neophodne agrotehničke mjere”.


 
Biblioteka u selu
 
Biblioteka u Krivoj Bari sa 5.000 knjiga. Krsmanija Jeja Stanić ustupila kuću u kojoj su knjige smještene dok se ne izgradi zgrada za biblioteku. I ovakav zanimljiv tekst mogao se pročitati u Semberskim u avgustu 1989. godine.
Zahvaljujući trudu nekoliko zaljubljenika u knjigu, otvorena je u Krivoj Bari biblioteka sa respektabilnim knjižnim fondom.

“Knjižni fond formirali smo zahvaljujući darovima pojedinaca, bibliotečkih i drugih organizacija iz čitave Jugoslavije”, riječi su Ilije Ilića, jednog od najzaslužnijih za ostvarenje ovog, za tadašnje, ali i za sadašnje prilike, neobičnog kulturnog poduhvata na selu.


 
Nagrade za glumu i režiju

 
Članovi Gradskog amaterskog pozorišta “Scena” gostovali su na 18. Jugoslovenskom festivalu dramskog amaterizma u Trebinju, uspješno prezentujući pozorišno stvaralaštvo Semberije i BiH. Sa predstavom “Crna rupa”, po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Dušana Tuzlančića, bijeljinski glumci osvojili su najvažnije nagrade, Amir Ćosić je dobio “Zlatnu masku”, najveće priznanje Festivala, a Dušan Tuzlančić “Specijalnu nagradu za režiju”. “Specijalno priznanje” pripalo je i Bogdanu Gospiću za uvjerljivo tumačenje lika oca. Ova priznanja predstavljaju najveće domete bijeljinskog pozorišta u istoriji bogatoj više od pola vijeka.   
                           
Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević