:: Semberija INFO ::

 

,,Primavera’’ zauzela svoje mjesto u samom vrhu najznačajnijih muzičkih takmičenja u regionu


Četvorodnevni praznik umjetnosti VIII Internacionalni festival muzike „Primavera“, koji je postao pravi rasadnik mladih talenata, održan je od 21. do 24. marta u Etno-selu „Stanišići“. Takmičenje je u proteklih devet godina privuklo veliku pažnju domaće i regionalne muzičke javnosti kao važna platforma i značajan festival koji spaja različite kulture, umjetnike i ostvaruje dobru kulturnu saradnju'', potvrdili su za portal ,,Semberija info'' iz Udruženja građana ,,Muzički umjetnici Semberije''.
 
 
Na ovom takmičenju, koje je organizovano sa namjerom da se podstakne i unaprijedi razvoj muzičke pedagogije, takmičilo se 550 kandidata iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u sedam disciplina: klavir, klavirski duo, violina, gitara, harmonika, solo pjevanje i duvači (u koje spadaju flauta, truba, klarinet i saksofon. Takmičare je ocjenjivao žiri sastavljen od eminentnih profesora iz Kragujevca, Zagreba, Bara, Zenice, Sarajeva, Banjaluke, Šapca, Novog Sada, Beograda i Tuzle.

Na svečanom koncertu, povodom otvaranja, nastupila je pijanistkinja Ljiljana Vukelja, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Takmičenje je otvorio gradonačelnik dr Ljubiša Petrović, koji je istakao da mu je zadovoljstvo da Grad Bijeljina bude domaćin takmičarima koji svojim nastupima i dostignućima zaslužuju pažnju i podršku. Kako je Grad Bijeljina i sponzor ovogodišnjih glavnih nagrada, gradonačelnik je najavio dalju podršku u razvoju, ne samo ovog Festivala, već i drugih kulturnih sadržaja u našem gradu.
 
 
-Osebno trebamo istaći najbolje među najboljima, a to su laureati koji su i dobitnici novčanih nagrada: Katarina Bratić – klavir iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ Beograd, Ajna Salkić i Andrej Tomić – klavirski duo iz Osnovne muzičke škole Tuzla, Vojin Blagojević – harmonika iz Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ Kragujevac, Lamija Šišić – violina iz Osnovne muzičke škole Tuzla, Lara Savić – gitara iz Umjetničke škole „Vlado Milošević“ Banjaluka, Ema Šunjić – duvači iz Glazbene škole Ivana Pl Zajca Mostar i Roko Komanić – solo pjevanje iz Glasbene šole Murska Sobota.

Festival „Primavera“, kao Festival sa najvećim brojem takmičara u regionu, osmislio je nagradu „JA SAM UČENIK ŠKOLE“ u želji da se nagradi doprinos u razvoju i unapređenju kvaliteta obrazovanja i obrazovnih institucija. Ovom nagradom Festival se izdvojio od svih drugih takmičenja i festivala kao jedini koji dodjeljuje ovakve nagrade. Dosadašnji dobitnici nagrada, koji su za svoju školu osvojili pianino Feurich, su Nikša Rudić Karać iz Muzičke škole „Vlado Milošević“ Banjaluka i Rastko Savović iz Škole za muzičke talente Ćuprija.
 

Ove godine, zahvaljujući sponzorstvu Grada Bijeljina, fond nagrada je proširen. Pianino Feurich osvojio je Amel Kurtalić iz Male škole za muziku „Talenti“ iz Tuzle, harmoniku „Bugari Armando“ Ema Šunjić iz Glazbene škole Ivana Pl Zajca u Mostaru i ručno rađenu violinu njemačke proizvodnje 4/4 Katarina Bratić iz Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.
 
 
Iz Udruženja građana „Muzički umjetnici Semberije“, koje je organizator i ovogodišnjeg Festivala, za portal ,,Semberija info'' poručuju  da veliki broj prijavljenih takmičara i visok nivo izvođenja su pokazatelj da  Festival ,,Primavera’’ ostaje u vrhu najznačajnijih muzičkih takmičenja u regionu. Nagrade nisu cilj, već motiv koji treba da podstakne ove mlade talente, kao i njihove profesore da unaprijede svoj rad i time dođu do viših umjetničkih dostignuća.
Semberija info