У недјељу креће пут Хималаја: Наида Авдић успоном на Ама Даблам жели показати свим дјевојчицама да могу остварити шта год пожеле :: Semberija INFO ::

 

У недјељу креће пут Хималаја: Наида Авдић успоном на Ама Даблам жели показати свим дјевојчицама да могу остварити шта год пожеле



Сарајево, 9. октобар 2023 - Након великих спортских и алпинистичких успјеха, Наида Авдић, алпинисткиња са десетогодишњим искуством у успонима на бројне планинске врхове, одлучила је да је вријеме да крене и у поход на Ама Даблам, једну од најимпресивнијих и најљепших планина на свијету, која припада планинском вијенцу Хималаја и налази се на висини од 6.814 метара. Ама Даблам на непалском језику значи „Мајчина огрлица“ јер својим изгледом подсјећа на мајку која пружајући руке са стране штити дијете у наручју. 



Наида на пут креће у недјељу, 15. октобра, а тим поводом данас је у Олимпијском музеју у Сарајеву одржана конференција за медије, на којој је Наида истакла како је Ама Даблам изазов и за искусније алпинисте јер је за овај поход потребна изузетна психофизичка кондиција, познавање технике, кориштење опреме и других вјештина. 

„Процес припрема био је дуготрајан, али ако сам икада била спремна то је сада. С обзиром на то да Ама Даблам подсјећа на мајку која својим рукама штити дијете у наручју, то ми представља својеврстан циљ и успјех јер сам и сама мајка и желим својој кћерци да покажем да све што замисли у животу, може и да оствари, да јој ја на неки начин будем мотивација за све што је чека“, казала је Наида. 



Овим успоном Наида би постала прва жена алпинисткиња из БиХ која је досегла овај магични врх. А такођер би се квалификовала за покушај успона на Моунт Еверест, највишу планину на свијету, те створила претпоставке да Босна и Херцеговина добије и прву жену на крову свијета.

„Ама Даблам би требао бити само цхецкпоинт на њеном путу ка Моунт Евересту. Ми имамо толико способних жена и дјевојака на које некада не обраћамо довољно пажње. Ако мало размислимо, ми тренутно имамо четири врхунске спортискиње које доносе славу Босни и Херцеговини широм свијета. Оне су инспирација онима који долазе, не само дјевојкама и женама, већ и нама мушкарцима. Веома је важно у овом тренутку послати поруку јавности какве јаке и способне жене ми имамо, посебно у вријеме када имамо толике случајеве насиља и фемицида. Морамо се против тога борити и мени је драго да сам ја данас овдје као мушкарац међу овим успјешним женама", рекао је Томислав Цвитанушић, алпиниста који се прије неколико мјесеци попео на Моунт Еверест и који је Наиди велика подршка у њеном путу ка остварењу циља. 



Све ово не би било могуће ни без спонзора, а то су компанија Meggle, Heidelberg cement, Zentiva, Pharmamed, Leda voda i UniCredit banka.
 
„Нама је изузетна част да смо препознати као компанија која је у прилици и спремна да подржи Наиду у овом изузетном подухвату. Драго ми је, како Наида каже, да ће она бити примјер својој кћерци, надам се и свим осталим дјевојчицама у овој земљи, да оне могу све што пожеле, али и мајкама исто, да је родитељство само почетак једног дивног путовања. Ми смо земља јаких људи и јаких жена, а ми ћемо увијек подржати смјеле и успјешне приче", поручила је Селма Риђановић Кеновић, директорица маркетинга и комуникација УниКредит банке. 

И учешће компаније Хајделберг цемент је значајно, а Емина Дедић, из одјела комуникација, истакла је како ова компанија већ више од четири деценије подржава бх. спортисте у њиховим подухватима. 

„Наида је до сада постигла многе циљеве које многи могу само да сањају. Ово је сада посебно висок циљ, али ми смо сигурни да ће га достићи са успјехом и постати прва жена из БиХ која ће ући у загрљај 'мајке'. Ми заиста знамо како је то пењати се на нове врхове и знамо колико је важна подршка, због тога Наиди поручујем да ћемо бити уз њу на сваком кораку“, казала је Дедић.


www.represent.co.ba