Финале Лиге Европе 2028. године у Београду :: Semberija INFO ::

 

Финале Лиге Европе 2028. године у Београду


Финале Лиге Европе, другог по реду УЕФА такмичења, биће 2028. године одржано у Београду, објавио је предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је то објелоданио приликом отварања изградње Националног стадиона у Сурчину.

''Финале Лиге Европе играће се 2028. на Националном стадиону, ето то вам је информација'', изјавио је Вучић.

Најавио је да ће то здање бити завршено за двије године, а да ће за четири ту бити одиграно финале Лиге Европе.

Том приликом се захвалио предсједнику УЕФА Александру Чеферину и генералном секретару Зорану Лаковићу.

О стадиону

Национални фудбалски стадион имаће око 52.000 сједишта и биће изграђен по свим УЕФА стандардима. Стадион ће се градити по архитектонском рјешењу Марка Фенвика, а треба да буде завршен до краја 2026. године.

Вучић је у понедјељак, у обраћању из Предсједништва Србије, оцијенио да ће стадион бити један од три најљепша стадиона у Европи.

Предсједник ће обићи и припремне радове за објекте за специјализовану изложбу ЕXПО 2027 Београд, која ће са темом ''Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све'' бити одржана у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.
Припремни радови на изградњи објеката за ЕXПО су почели у јуну прошле године и како је раније речено, теку по плану.

Изложба ће бити одржана у Сурчину, на простору који је саобраћајно одлично повезан, између београдске обилазнице и ауто-пута ‘’Милош Велики“, у близини Аеродрома''Никола Тесла''.

На том простору ће, поред изложбеног простора за ЕXПО и Националног фудбалског стадиона, бити изграђен нови Београдски сајам, Акватик центар и резиденцијални комплекс са 1.500 станова.

Сам изложбени комплекс за ЕXПО обухватиће површину од 25 хектара, а укупна површина изложбених објеката биће 230.000 квадрата бруто.

Резиденцијални комплекс је заправо читав град са свим садржајима за удобан боравак учесника изложбе, а његова површина ће бити 160.000 квадрата.

Поред осталог, планирана је изградња и нове жељезничке пруге дужине 18 километара, на релацији Земун поље-Аеродром "Никола Тесла" - локација ЕXПО 2027.
 
(Независне)