Небензја: Русија је категорички против резолуције о Сребреници :: Semberija INFO ::

 

Небензја: Русија је категорички против резолуције о Сребреници


Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да се ситуација у Босни и Херцеговини нагло погоршава и да Савјет безбједности УН мора да одреагује и помогне у спрјечавању сукоба. Русија, као гарант Дејтонског споразума којим је у БиХ окончано крвопролиће, не може да затвара очи на то што се сада дешава у земљи.

- Не можемо да останемо по страни и не реагујемо на крик за помоћ - рекао је он мислећи на писмо и излагање српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Њено писмо говори о забринутости српског становништва, истакао је Небензја, додајући да је ово ситуација у којој СБ УН може да допринесе спречавању даљег погоршања ситуације.

- Рат је однио велики број жртава, ни на једној страни није било само невиних а на другој само злих. Свака страна има свој дуг према другом и Сребреница није једини мрачна страница тог рата - рекао је он.

Тридесет година Дејтонски споразум је гарант мира али сада се већ неко вријеме крше његови принципи, упозорио је он и указао као на посебан проблем на дјеловање тзв. представника Кристијана Шмита који се понаша као апсолутни владарм а Запад га само подстиче на такво понашање.

- Промовисање нацрта резолуције ГС УН о "геноциду у Сребреници" крши Дејтонски споразум - додао је он.
Поручио је да је овај нацрт једностран и политички мотивисан.

- Русија је категорички против резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН - нагласио је он.

(Глас Српске)