Цијене горива у БиХ у паду: Послије дизела јефтинији и бензин :: Semberija INFO ::

 

Цијене горива у БиХ у паду: Послије дизела јефтинији и бензин


Foto: Nezavisne
Цијене дизела на пумпама у БиХ у протеклих неколико дана пале су за око 0,15 КМ по литру, док се у наредном периоду очекује да се тренд пада цијена "пресели" и на бензин, истичу наши саговорници из ове области.

Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Српске, казао је у разговору за "Независне новине" да је у протеклим данима дошло до пада цијене дизела за око 15 фенинга по литру у Српској.

"Дизел сада кошта око 2,60 КМ, барем што се тиче Бањалуке, док су цијене бензина и даље 2,69-2,70 КМ, док се у наредним данима очекује да ће доћи до пада и цијене бензина", казао је Савић.

Додао је да су у посљедња два мјесеца на берзи цијене бензина имале раст већи од цијена дизела, јер како каже Савић, дошло је до пада залиха бензина на тржишту.

"Али ако је цијена дизела пала на пумпама до 15 фенинга, реално је да и цијене бензина падну до 10 фенинга", казао је Савић.

Наиме, како је за "Независне новине" рекао Алмир Бечаревић, бх. стручњак за енергетику, и у Федерацији БиХ је на бензинским пумпама дошло до нижих цијена горива, те да дизел кошта од 2,60 до 2,70 КМ по литру.

"Будући да је на свјетским берзама дошло до пада цијене барела нафте, нашим нафташима треба времена да се ускладе са падом на свјетском тржишту, тако да вјерујем да ће у наредним данима доћи и до пада цијене бензина за пет до 10 фенинга по литру", казао је Бечаревић и истакао да садашње цијене бензина на неким пумпама износе од 2,89 до три КМ зависно од врсте.

"Будући да је цијена нафте у протеклом периоду расла константно, те је била достигла цифру преко 90 долара, али сада је на нивоу око 82-83 долара по барелу, тако да је нормалан ток да цијене падају на домаћем тржишту", казао је Бечаревић.

Додао је да садашње цијене никако не одговарају произвођачима нафте, јер како каже, њима је ово ниска цијена, они желе да то буде преко 90 долара.

"Тако да видјећемо у наредним данима да ли ће ово бити краткорочно појефтињење због слабије потражње на тржишту", казао је Бечаревић и истиакао да остаје да се види да ли ће се опет ићи са смањивањем квота производње и да се вјештачки пумпа цијена барела нафте или ће доћи до веће потражње.

"Мислим да са аспекта произвођача ово није реална цијена, они желе да то буде мало више", истиче Бечаревић и додаје да би лично волио да садашње цијене остану на овом нивоа, те како каже, у овом периоду је то заиста конкретна цијена.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружење грађана "Оаза" Требиње, истакла је да цијене горива се мијењају стално, те углавном више расту него што падају.

"Иако би по некој логици требало кад дође до пада цијене горива да дође и до нижих цијена основних животних намирница, али не сматрамо да ће доћи до тога, јер је раније долазило до нижих цијена па нису смањивали остале цијена", казала је Илијићева.

Подсјетимо, цијене нафте у сриједу су биле у благом паду јер су умањена очекивања од веће потражње због пада вриједности америчког долара и извјештаја у којем се наводи да су залихе сирове нафте и бензина у САД у паду.

У Лондону је цијена сирове нафте брент из Сјеверног мора мања за пет центи и сада је 82,33 долара по барелу.

У Њујорку је цијена свијетле сирове нафте пала за цент и износи 78,01 долар по барелу.

Залихе сирове нафте у Америци пале су за 3,104 милиона барела, док су залихе бензина умањене за 1,269 милиона барела, што указује на раст потражње за овим енергентима.

(Независне)