Ово Европа не памти: Лани Пудар и треће злато у Београду :: Semberija INFO ::

 

Ово Европа не памти: Лани Пудар и треће злато у Београду



Најбоља бх. спортисткиња и пливачица Лана Пудар (17) помела је конкуренцију на Европском јуниорском првенству у Београду.

Кући се враћа са три златне медаље, а посљедњу је освојила данас задњег дана шампионата на 50 метара делфин стилом.

Мостарка је данашњу дионицу на 50 м делфин стилом испливала за 26:10 секунди што је нови рекорд јуниорских првенстава. Иза Лане Пудар на другом се мјесту пласирала Мартине Дамборг из Данске са 15 стотинки заостатка, док је на трећем мјесту завршила Њемица Ана Мариа Борстлер са временом 26.80.

Иза Лане је првенство из снова. Била је то доминација какву Европа не памти, бар када је у питању делфин стил који искључиво преферира најбоља бх. пливачица. Наставила је да помјера границе пливања, у јуниорској конкуренцији јој већ одавно не може нико парирати, а њени резултати из Београда су једни од најбољих ове године у свијету и када је у питању сениорска конкуренција.

Но кренимо редом. Мостарска тинејџерка је 6. јуна освојила прво злато. У дисциплини 100 м делфин стилом је имала вријеме 56,95 секунди, те је на тај начин за 44 стотинке оборила рекорд европских јуниорских првенстава. Такође, то је најбрже овосезонско вријеме у Европи када је у питању и сениорска конкуренција, али и осмо свих времена у овој дисциплини (сениорке). Ово је први пут у историји да је једна јуниорка дошла до првог мјеста пливавши испод 57 секунди. Њен предходни рекорд у овој дисциплини износио је 57,27,  које је испливала прошле године на ЕП, што је тада било довољно за бронзану медаљу.

Два дана касније бх. хериона на још импресвнији начин долази од злата на 200 метара делфин стилом. Конкуренцију је оставила за више од четири секунде предности. Ланино вријеме 2:06,26 је нови јуниорски европски рекорд и рекорд европских јуниорских првенстава. Уз све то је најбрже вријеме у Европи међу сениоркама, осмо свих времена и пето најбрже на свијету.

Пред Ланом је сада највећи испит у годину, а то је Свјетско сениорско првенство у Фукуоки (Јапан) које почиње 14. јула.


Независне новине