Ђоковић уништио још један Федереров рекорд :: Semberija INFO ::

 

Ђоковић уништио још један Федереров рекорд


 Са сваком новом побједом Новака Ђоковића, статистичари су присиљени ажурирати његове сулуде бројке, за које се чинило да их је немогуће постићи. Конкретно, побједом у понедјељак, 3. јула 2023. на Централном терену Вимблдона, најбољи српски тенисер надмашио је још једног великог шампиона у историји овог спорта.
36-годишњак је остварио свој 66. Гренд слем тријумф у првом колу.

На тај је начин успио срушити рекорд који је држао Рожер Федерер, за најдужи низ од почетка Опен ера. Ђоковић није изгубио у првом колу Гренд слема од Аустралијан Опена 2006. године. Ноле ће покушати "прегазити" рекорд који је успио остварити само Род Лавер (у његовом случају два пута) у историји тениса: у могућности је освојити све четири слем титуле у истој години.

У случају да по осми пут освоји Вимблдон, нашао би се у потпуно истој ситуацији коју је већ доживио 2021. године, гдје је стао на корак од славе. Само је Даниил Медведев стајао између њега и овог другог невјероватног рекорда, зауставивши га у финалу УС Опена.

Ђоковић је без проблема прошао прво коло Вимблдона 2023. Као што се могло очекивати. Србин није имао посебних потешкоћа свладавши Аргентинца Педра Каћина у три сета у првом колу. Седмероструки побједник Лондон Слема покушаће исписати друге странице историје, али да би то учинио мораће проћи непоражен на путу који није без препрека, а који ће видјети свој крај у недјељу 16. јула.

Лондонска трава сада је постала готово па Ђоковићево двориште, већ пет година.

Изузмемо ли енглески Мејџор 2020. године, освајач 23 Гренд слем пехара, низа побједе још од 2017. Посљедњи пораз на најстаријем Гренд слему на свијету доживио је од Чеха Томаса Бердиха .Проширимо ли поглед и на Аустралијан Опен, на којем је Ноле рекордер по успјешности, посљедњи пораз сеже у 2018., годину у којој је испао у четвртом колу, поражен од Кореанца Хиона Чунга.

Ђоковић се није такмичио на издању популарно названог Хепи слема 2022. године, због добро познатих проблема који се односе на недостатак вакцинације против ковида, преноси "ТеннисWорлдУСА".

(Б92)